kleurstof uit spinazie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 385

kleurstof uit spinazie

Toen ik spinazie aan het maken was, had ik groen water over. Dit heb ik bewaard. Nu wil ik graag een beetje meer weten over die kleurstof. Nu heb ik 4,5 liter in flessen. De kleurstof zit samen met water. Hoe krijg ik deze kleurstof geconcentreerder? Alles indampen op het fornuis is me te veel werk.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: kleurstof uit spinazie

Die groene kleurstof is chlorofyl (E140). Het is goed in water oplosbaar; ik denk niet dat je het via extractie makkelijk wint.

Een andere oplossing is om te zoeken naar de werkwijze bij grootschalige winning en die in het klein na te bootsen met verse spinazie. Ik meen dat je voor de extractie ethanol kunt gebruiken.

Berichten: 385

Re: kleurstof uit spinazie

En hoe kan ik zonder al te veel moeite de boel flink indampen?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: kleurstof uit spinazie

Een groot oppervlak vinden, (grote bak ofzo), en dat, als de zon nog eens goed schijnt, in de volle zon zetten.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: kleurstof uit spinazie

Als indampen op het fornuis teveel werk voor je is: moeilijk...

Probeer het water af te koelen om te kijken of er iets neerslaat, zodat je water zou kunnen decanteren of de neerslag affiltreren. Maar ik heb geen idee of chlorofyl neerslaat.

Berichten: 3.145

Re: kleurstof uit spinazie

Om die pakweg 5 liter af te koelen en daar een neerslag uit te krijgen lijkt mij helemaal niks. Die suggestie van FsWd lijkt mij nog de beste. Indampen door flink te koken lijkt mij ook niet zo goed. Chlorofyl lijkt me een redelijk kwetsbare stof, die snel ontleedt bij hogere temperatuur voor langere tijd.

Berichten: 385

Re: kleurstof uit spinazie

Is chlorofyl ook dat spul dat bij fotosynthese wordt gebruikt? Eigenlijk wil weten of je er ook nog meer mee kan behalve als kleurstof gebruiken. Kan je dat chlorofyl ook langere tijd bewaren en kun je het dan ook nog eten?

Reageer