eindwerk honing
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 2
eindwerk honing
Ik zal enkele proeven met honing doen, nl. het bepalen van de droge stof en suikergehalte.
Heeft iemand enige ervaring hiermee?
Heeft iemand enige ervaring hiermee?
-
- Berichten: 2
Re: eindwerk honing
Dank u , ik was niet zeker of ik het ijzergehalte hiervan kon bepalen, is het ongeveer dezelfde werkwijze als bij de bepaling van de drogestofgehalte?
- Berichten: 11.177
Re: eindwerk honing
Nee, je zult het monser moeten destrueren met geconcentreerd zwavelzuur en dit een tijdje laten koken. Vervolgens kun je het ijzer meten met een AAS, of complexeren met salicylzuur en meten met een spectrofotometer.
Ik hoop dat ik je met die termen niet heb afgeschrikt, want het is leuk om te doen
Ik hoop dat ik je met die termen niet heb afgeschrikt, want het is leuk om te doen
-
- Berichten: 11
Re: eindwerk honing
droge stof is heel makkelijk
zegt het woord hitte je iets
bij droge stof kijk je hoeveel gram van in dit geval de honing er over is na
het verhitten bij een bepaalde tempratuur volgensmij 1100 C°
de tijd weet ik niet meer
was al weer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb
zegt het woord hitte je iets
bij droge stof kijk je hoeveel gram van in dit geval de honing er over is na
het verhitten bij een bepaalde tempratuur volgensmij 1100 C°
de tijd weet ik niet meer
was al weer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb
-
- Berichten: 873
Re: eindwerk honing
Het bepalen van de droge stof van honing moet je niet bij 1100°C doen. Je houdt dan een zwarte verbrande massa over, verbranden van je suikers!
Het zal wel wat tijd kosten maar je kunt enkel drogen bij max. 60°C in een (droog)stoof. Neem niet te veel van je honing in bewerking, 1 gram moet voldoende zijn en dan zou ik als volgt te werk gaan:
1 gram inwegen in een porseleinen schaal - 1 uur drogen bij 60°C- 15 minuten in exsicator afkoelen - wegen.
Daarna herhaal je weer vanaf 1 uur drogen net zo vaak totdat je een constant gewicht hebt.
Onder constant gewicht kun je verstaan dat het verschil tussen de laatste en voorlaatste weging niet meer als bv 2,5 mg bedraagt. Dit is afhankelijk van de nauwkeurigheid van je balans, misschien moet je een groter verschil toestaan. Je maakt dan wel een grotere meetfout in je droge stof gehalte.
succes
Het zal wel wat tijd kosten maar je kunt enkel drogen bij max. 60°C in een (droog)stoof. Neem niet te veel van je honing in bewerking, 1 gram moet voldoende zijn en dan zou ik als volgt te werk gaan:
1 gram inwegen in een porseleinen schaal - 1 uur drogen bij 60°C- 15 minuten in exsicator afkoelen - wegen.
Daarna herhaal je weer vanaf 1 uur drogen net zo vaak totdat je een constant gewicht hebt.
Onder constant gewicht kun je verstaan dat het verschil tussen de laatste en voorlaatste weging niet meer als bv 2,5 mg bedraagt. Dit is afhankelijk van de nauwkeurigheid van je balans, misschien moet je een groter verschil toestaan. Je maakt dan wel een grotere meetfout in je droge stof gehalte.
succes
-
- Berichten: 274
Re: eindwerk honing
De suiker bepaling is wel leuk, je kan bijvoorbeeld kijken of je reducerende suikers kan aantonen.
Als je een HPLC met geschikte kolom tot je beschikking hebt zou je kunnen kijken uit welke suikers je honing bestaat.
Als je een HPLC met geschikte kolom tot je beschikking hebt zou je kunnen kijken uit welke suikers je honing bestaat.