Springen naar inhoud

Geleidingcurve emulsie tijdens opwarming


 • Log in om te kunnen reageren

#1

fb2006

  fb2006


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 09:47

Hallo chemie freunde,

Ik probeer middels geleidingproeven de stabiliteit van een creme (o/w)emulsie te bepalen.

Het monsters wordt verwarmd tot 55 graden Celsius en via een geleidingprobe en papierschrijver wordt het verloop van geleiding op de bodem van de buis geregistreerd. De papierschrijver wordt gestart op het moment dat de buis in het waterbad wordt gezet.

In de eerste 3 minuten wordt het monster op temperatuur gebracht (55graden). Een verhoging in temperatuur heeft uiteraard een verhoging in geleiding als gevolg, maar na deze 'verhoging' volgt bij elke proef ook een 'daling'. Daarna stelt de geleiding zich, aan de hand van hoe stabiel de creme is, lange tijd in een stabiele waarde.

Vraag: Waardoor wordt deze daling in geleding veroorzaakt aan het eind van de opwarming?

mvg,

Frank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 14:14

De weerstanddaling na het opwarmen kan een triviale oorzaak hebben: U meet te snel, nog voor er een temperatuurevenwicht is in Uw hele meetsysteem. U meet in een niet-vloeibare creme met een slecht warmtegeleidingsvermogen.

De andere oorzaak kan zijn het polariseren van Uw meetprobe tijdens het meten. Zeker als U met een twee-electrodenprobe werkt. Een vier-electrodenprobe werkt veel beter. De twee detectie-electroden worden dan niet met de AC-meetstroom belast. Want die meetstroom belast de twee andere electroden.
Bij de twee-electrodenprobe wordt, ondanks het gebruik van wisselstroom, toch nog wat polarisatieweerstand meegemeten. Ik neem aan dat Uw probe werkt met geplatineerd platina.
Dit is dus allemaal meettechniek en zegt nog niets over de eigenschappen van Uw creme.
Wat wilt U eigenlijk meten? Ontmenging, zoals we dat wel eens zien in een kuipje margarine? Daarbij zien we een kleurverandering van lichtgeel naar donkergeel t.g.v. het coalesceren van de oliedruppeltjes Ziet U zoiets ook in Uw creme?
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures