sorbinezuur-neerslag
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 8
sorbinezuur-neerslag
Hoi,
ik heb een probleempje met een preparaat...
dat bestaat uit water en glycerol. Hier deed ik kaliumsorbaat bij als bewaarmiddel. Nou, dat is oxidatiegevoelig dus dacht ik er als anti-oxidans ascorbinezuur aan toe te voegen. Dat gaf dan bij het toevoegen plots een soort van troebele neerslag. Is dat omdat sorbinezuur neerslaat in zuur milieu? De optimale pH waarbij sorbaat werkzaam is, is nochtans pH < 3,6 dacht ik?
Dankje!
ik heb een probleempje met een preparaat...
dat bestaat uit water en glycerol. Hier deed ik kaliumsorbaat bij als bewaarmiddel. Nou, dat is oxidatiegevoelig dus dacht ik er als anti-oxidans ascorbinezuur aan toe te voegen. Dat gaf dan bij het toevoegen plots een soort van troebele neerslag. Is dat omdat sorbinezuur neerslaat in zuur milieu? De optimale pH waarbij sorbaat werkzaam is, is nochtans pH < 3,6 dacht ik?
Dankje!
- Berichten: 4.771
Re: sorbinezuur-neerslag
Ik vind voor de oplosbaarheid van sorbinezuur in water: slecht tot matig (0,15 g/100 ml bij 20 °C).
Ik denk inderdaad dat het in jouw mengsel neergeslagen is na toevoeging van het ascorbinezuur.
Maar dat zegt niets over de werkzaamheid als conserveringsmiddel. De werking neemt inderdaad af als de pH hoger wordt dan ongeveer 5. Dit is echter iets heel anders dan de oplosbaarheid in water.
Ik denk inderdaad dat het in jouw mengsel neergeslagen is na toevoeging van het ascorbinezuur.
Maar dat zegt niets over de werkzaamheid als conserveringsmiddel. De werking neemt inderdaad af als de pH hoger wordt dan ongeveer 5. Dit is echter iets heel anders dan de oplosbaarheid in water.