[scheikunde] oxaalzuur

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 9

[scheikunde] oxaalzuur

Hallo!

voor ons profielwerkstuk hebben wij met behulp van DCPIP en een colorimeter de hoeveelheid vitamine C in een oplossing bepaald. Voor het maken van de ijklijn hebben wij een werkplan gevolgd, waarbij we de concentratie vitamine C steeds lager maakte door er oxaalzuur aan toe te voegen. nu willen wij graag weten waarom we hier oxaalzuur bij moesten doen, en niet gewoon water. wij weten dat oxaalzuur de oxidatie met lucht tegen gaat, maar we moesten ookal een beetje oxaalzuur door de vitamineC oplossing doen waarmee we begonnen. we hopen dat iemand ons kan helpen!

groetjes, eva en marloes

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] oxaalzuur

Oxaalzuur is sowieso al een vaste stof, dus wat jullie hadden was een oplossing. Schijnbaar is oxaalzuur een sterkere reductor dan ascorbinezuur, wat er dus voor zorgt dat je je concentratie ascorbinezuur kunt bepalen door te titreren met een oxaalzuuroplossing.

Berichten: 9

Re: [scheikunde] oxaalzuur

Oja, mijn fout, het was inderdaad een oxaalzuur oplossing. Deze was doorzichtig, en het ging bij de colorimetrische bepaling om de hoeveelheid licht die de vloeistof doorliet, en wat dat betreft was er geen verschil tussen water en oxaalzuur. Door de DCPIP bij de vitamine C oplossing nam deze verschillende rozetinten aan, die naarmate ze lichter werden meer licht doorlieten. Het ging dus niet om een titratie..

Reageer