Springen naar inhoud

suspensie- vs emulsiepolymerisatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Don Carbazone

  Don Carbazone


 • >250 berichten
 • 552 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2008 - 21:08

Hoi,

ik heb morgen examen polymeerchemie en ik ben aan het laatste stuk bezig over enkele polymerisatietechnieken. Bij de beschrijving van suspensie- en emulsiepolymerisatie heb ik toch enkele bemerkingen, hopelijk dat iemand die kan beantwoorden.

Ik snap niet goed het verschil eigenlijk tussen deze twee technieken. Bij beide gaat het om een tweefasig systeem waarbij de monomeren onoplosbaar zijn in de (meestal waterige) continue fase. Bij suspensiepol. gebruiken ze een dispergeermiddel om coagulatie van de monomeerdruppels te vermijden en bij emulsiepol. gebruiken ze een emulgator. Uiteindelijk bekom je toch hetzelfde? Namelijk een stabiel mengsel van oorspronkelijk twee niet-mengbare fasen??

Iemand die kan helpen??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

 • Gast

Geplaatst op 31 januari 2008 - 21:19

Dit zal wel helpen het verschil is de fase van de stof

Suspensie : vaste stof in een vloeistof. Vb. verf, slijk.
Emulsie : vloeistof in vloeistof. Vb. melk, mayonaise.

Bron: http://iupac.org/did...Content/C01.htm

#3

Don Carbazone

  Don Carbazone


 • >250 berichten
 • 552 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2008 - 21:24

juist, daar heb ik ook aan zitten denken, maar nu komt het mooie:

bij beide technieken zijn de monomeren vloeibaar en wordt later vast polymeer gevormd. Wel is het zo dat bij suspensiepolymerisatie grote monomeerdruppels (waarbinnen de polymerisatie plaatsgrijpt) gevormd worden (0,05 Ó 5mm) en bij emulsiepolymerisatie blijven de "micellen" (monomeerdruppels gestabiliseerd door de emulgator) vrij klein (in de orde van microns). Is dit dat het verschil? Qua grote van gedispergeerd materiaal?

Wat is dan het verschil tussen dispergeermiddel en emulgator?

#4

*_gast_Gerard_*

 • Gast

Geplaatst op 31 januari 2008 - 22:03

Polymeerchemie voor mij een raadsel maar op basis van de termen denk aan het volgende bij suspensiepolymerisatie zorgt het emulgeermiddel ervoor dat het reactieproduct(vaste stof) langer in oplossing en waarschijnlijk ook langer beschikbaar voor een voortgaande reactie terwijl bij emulsie het gevormde product niet in oplossing wordt gestabiliseerd door de emulgator.

#5

Don Carbazone

  Don Carbazone


 • >250 berichten
 • 552 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2008 - 22:10

bedankt voor de moeite, helaas zit het allemaal wat gecompliceerder in elkaar. Ik ben dat stuk dan ook aan het leren vanop het internet. In mijn cursus staat het heel slecht uitgelegd. Als je ge´nteresseerd moest zijn:

http://www.oxbo.nl/c...meerdictaat.pdf

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures