forensisch onderzoek

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

forensisch onderzoek

Hallo, wij hebben een vraag waarop wij het antwoord eigenlijk niet echt kunnen vinden:

Zijn er ook andere methodes, behalve de PCR-techniek, om DNA te analyseren? Welke zijn dit?

We kunnen wel een paar methodes vinden maar we willen eigenlijk alleen de belangrijkste behandelen. Weet iemand welke dat zijn?

Bedankt! :D

Berichten: 516

Re: forensisch onderzoek

DNA analyseren? hangt er vanaf wat je daarmee bedoelt...

wil je de lengte kennen? of weten of er een bepaalde sequentie in voorkomt? of de gehele sequentie te weten komen? bekijken welk soort DNA het is (lineair of circulair).

En vele methoden hebben hun belang. Dikwijls worden ze heden ten dagen niet meer gebruikt, maar zijn ze wel van groot historisch belang vanwege hun bijdrage in de ontwikkeling van DNAsequenatie. Zeg eens welke technieken jullie al gevonden hebben.

Berichten: 4

Re: forensisch onderzoek

We hebben de PCR techniek al bekeken en ook zelf uitgevoerd. Nu zouden we willen weten welke andere technieken er zijn om de dader te vinden op een crime scene.

We weten alleen daar daar ook de SGM-techniek voor gebruikt kan worden. Maar we willen er nog een aantal weten, als die er zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: forensisch onderzoek

Wat je even uit elkaar moet houden is de biochemische techniek die je gebruikt om voldoende materiaal te verkrijgen (PCR) en de technieken die je vervolgens gebruikt om op basis van dat materiaal een profiel op te stellen (SGM, LCN etc.).

Omdat je bij sporen vaak met zeer kleine hoeveelheden DNA te maken hebt, moet dit eerst "versterkt" worden: bij PCR laat je het DNA zichzelf vermenigvuldigen (het maakt kopieën van zichzelf), zodat je wat meer materiaal in handen hebt.

Vervolgens pik je bepaalde plaatsen in het DNA eruit en kijk je wat voor informatie op die plek te vinden is. Als je naar één plek kijkt, zullen er nog veel mensen zijn bij wie die informatie hetzelfde is, maar je kunt je voorstellen dat als je dit voor bijv. dertien plaatsen doet, je steeds meer mensen als het ware elimineert.

De manier waarop je plaatsen uitkiest verschilt van techniek tot techniek.

Zo heb je DQ-alpha typing, AmpFLP, Y-STR, mitochrondriaal DNA analyse en STR (de meest voorkomende). De meeste zijn PCR-gebaseerd. Binnen STR heb je ook nog verschillende systemen. SGM, SGM+ en LCN zijn daar voorbeelden van.

Een totaal andere techniek is RFLP. Hierbij kijk je niet naar specifieke punten op het DNA, maar wordt het DNA in stukjes geknipt. Je kijkt dan naar de grootte van de verschillende brokstukken. Wanneer je deze op een gelletje weergeeft, krijg je een soort laddertje, een "fingerprint". Deze verschilt ook sterk van persoon tot persoon (omdat bij iedereen de knipplaatsen anders zijn).

Berichten: 4

Re: forensisch onderzoek

Okee dankje hier kunnen we denk ik wel wat mee..

Waarvoor wordt de PCR-techniek nog meer voor gebruikt behalve voor forensisch onderzoek en vaderschapstesten?

Berichten: 516

Re: forensisch onderzoek

Voor zowat elke amplificatie van DNA.

Dus het wordt vaak gebruikt in de genmanipulaties, transformaties, onderzoen naar erfelijke ziektes, aanleggen van DNA en genoombanken en gigantisch veel meer toepassingen.

Ook DNAsequencing kan met PCR gebeuren (mits enkele bijkomende processen).

Het gebied van PCR is zeer uitgebreid, en is een der basistechnieken voor alles wat met DNA te maken heeft.

Berichten: 4

Re: forensisch onderzoek

Weet iemand hoe de PCR-techniek dan precies wordt toegepast in forensisch onderzoek??

Berichten: 292

Re: forensisch onderzoek

Stel : men vindt bloed op de plaats van de misdaad bijvoorbeeld een moord en het bloed is niet afkomstig van het slachtoffer.

Men zal het DNA in het bloed amplificeren en via een gel krijgt men een scheiding van de geamplificeerde stukken die dan als bandjes te zien zijn.

Op deze site zie je zo'n gel met een bandenpatroon

http://www.nugi-zentrum.de/Bilder/RE_Verdau_05.02.03_1.jpg

Als men nu van een vermoedelijke dader ook DNA afneemt, het amplificeert via PCR en het scheidt in een gel.

Dan kan men de twee bandenpatronen vergelijken. Stemt het bandenpateroon van de verdachte overeen met het bandenpatroon die bekomen werd uit het DNA op de plaatst van de misdaad dan zal hij veel uit te leggen hebben :P

Reageer