Springen naar inhoud

Gravity daniel cel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

wild thing

  wild thing


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2008 - 19:47

Dag allemaal,

Ik heb een vraag over de daniel cel. Ik wil een batterij maken waarbij een redelijke stroom te meten is, die messchien een lamp kan laten branden ofzo. Ik las alleen dat bij een zoutbrug veel energie verloren gaat en dus bijna geen stroom overhoud. Nou las ik ook iets over de gravity daniel cel op dit forum:

http://www.chemiefor...showtopic=10704.

Hier giet je de twee oplossingen op elkaar en is dus geen zoutbrug nodig.
ik heb dus een verzadigde kopersulfaat oplossing gemaakt en een verdunde oplossing zinksulfaat. Deze bleven alleen als twee lagen op elkaar liggen.
Ik had zelf eigenlijk ook niet verwacht dat het zou lukken.
Maar kan iemand mij messchien vertellen of ik iets verkeert doe.
Zo niet weet, kun je me dan messchien ook vertellen hoe het anders kan?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jooken

  Jooken


 • >250 berichten
 • 677 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2008 - 22:13

Wat gebruik je als elektroden?

De cel zou een spanning van 1,18 V moeten ontwikkelen.

De oplossing van CuSO4 maak je best verzadigd, met een overmaat aan vast CuSO4.

#3

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2008 - 22:24

De NAFION membraan die bij de industriele zoutelectrolyse wordt gebruikt is ook heel geschikt voor de Daniel-cel. Eigenlijk is dit een heel duur materiaal. Je moet via een bevriend scheikundige bij AKZO-Nobel proberen gratis een restant uit de fabriek of het laboratorium te krijgen.
Dit is een kationselectief membraan dat je in water moet bewaren. chemisch gezien kun je het beschouwen als (versterkt) gesulfoneerd PTFE,
(polytetrafluoroethaan) Er zitten vacatures in, gevuld met water,
met min-ladingen aan de wand. Er worden anionen tegengehouden en kationen doorgelaten. Daardoor krijg je op vier plaatsen binnen de cel ( aan beide zijden van het membraan en aan beide electroden) een concentratiepolarisatie. Een beetje roering zal dus de stroom dus wat verhogen.

De gravitatie-Daniel cel lijkt bij heel gevoelig voor beweging. Is er een organische vloeistof (chloroform?, dichloormethaan?) met een dichtheid tussen die van geconc. kopersulfaat en verdund zinksulfaat te vinden die de electrolietmenging verhindert en toch nog wat geleidingsvermogen heeft in een dunne laag? Dan zou je een vloeibaar membraan hebben tussen beide electrolietoplossingen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#4

wild thing

  wild thing


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2008 - 13:15

Ik gebruik gewoon een koper en zink electrode.

ik denk niet dat het me lukt om zo n membraan te krijgen, kan natuurlijk altijd aan de leraar vragen. maar wel een goed idee om een soortement vloeibaar membraan te proberen.

#5

Jooken

  Jooken


 • >250 berichten
 • 677 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2008 - 08:54

Ik heb zelf nooit geprobeerd om een gravitatiecel te maken, maar dat lijkt niet zo moeilijk. Maak een verzadigde oplossing van CuSO4, met overmaat aan vast CuSO4. Giet dat in een bekerglas, en plaats daar een koperen elektrode in. Een massieve plaat lijkt geschikt. Soldeer hieraan een geďsoleerde draad om de verbinding te maken met je voltmeter.

Maak een verdunde oplossing van ZnSO4, en giet die voorzichtig op het CuSO4. Plaats hierin een massieve Zn elektrode, die je ophangt zodat ze niet in contact komt met de CuSO4 oplossing. Bevestig een tweede draad aan de Zn elektrode, en sluit aan op een voltmeter. Je kan via weerstanden testen hoeveel stroom je kan trekken.

Afbeelding en beschrijving uit Skoog, West en Holler:
Geplaatste afbeelding

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures