Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Ik moet samen met een vriend van me een examenonderzoek doen voor het vak scheikunde. Wij hebben als onderwerp de analyse van de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren in melk van koeien die in de weide lopen en koeien die op stal staan. Wij willen kijken of de verhouding tussen deze vetzuren bij beide groepen gelijk is, of dat de omgevingsfactoren van invloed zijn op deze verhouding.

Wij lopen vast in onze analyse. Wij weten dat:

- Het melkvet moet worden gescheiden van de overige componenten van de melk

- In het melkvet de verbinding tussen de vetzuren en de glycerolmoleculen moet worden verbroken

- De losse vetzuren moeten worden veresterd met methanol, zodat ze beter kunnen worden aangetoond m.b.v. gaschromotografie.

- Met behulp van gaschromotografie de hoeveelheid van elk vetzuur moet worden bepaald.

We hebben beschikking over een professioneel laboratorium, waar we gebruik mogen maken van de daar aanwezige faciliteiten. Nu ontbreekt alleen een concreet werkplan voor de verschillende onderdelen, en misschien ontbreken er wel essentiële stappen, of maken we gebruik van foute of overbodige stappen. Het is nu onze vraag of u ons hierbij kunt helpen.

Kan iemand suggesties geven voor deze analyse?

Alvast bedankt!

Berichten: 677

Re: Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Zoek allereerst een geschikte kolom. Het scheiden van omega-3 en omega-6 vetzuren is namelijk niet zo eenvoudig. Informatie over GC kolommen vind je op websites van leveranciers van GC kolommen en GC toebehoren. Allicht wordt daar ook wat informatie gegeven over de monstervoorbehandeling. Verder kan je daar meestal ook informatie vinden over geschikte derivatiseringskits.

Daarnaast heb je zeker goede standaarden nodig.

Zoek ook eens in de normliteratuur. Dergelijke analyses zijn gewoonlijk genormeerd, en dus zeer nauwkeurig omschreven.

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Hoe ga je het melkvet afscheiden van de rest?

Berichten: 873

Re: Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Voor het bereiden ven de methylesters van de vetzuren en de gaschromatografische analyse kun je gebruik maken van NEN-ISO-5508 en-5509.

Belangrijk is wel dat je begint met een goede vetextractie. DE normale ontsluiting van vet uit melk is niet geschikt, daarbij wordt mbv van oa zwavelzuur het vet vrijgemaakt. En dat is voor vetzuren redelijk desastreus.

succes

Reageer