VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Afbeelding Na lichamelijke klachten te hebben gekregen waaronder steken in keel, zout/bitter speeksel, zout/bitter slijm, oren dicht geslagen, 16 uur achtereen geslapen, telefoon en wekker niet gehoord, enorme hoofdpijn, blauwe handen en voeten, ijskoude rillingen, grote druk op het hoofd, steken in de ogen, droge mond, wazig zien, vergrote pupillen, overgeven en diaree. Mijn hond is op hetzelfde moment bewusteloos geraakt, veel neurologische klachten, beroerd.

In nieuwe woning op de bovenetage brokkelig poeder aangetroffen, en ik vermoed dat deze ernstige klachten daar vandaan gekomen zijn. Als er een geringe hoeveelheid vochtigheid bij het poeder komt, geeft het een vieze damp af, waarna het hard wordt. Verblijven tijdelijk niet op bovenetage.

Ik heb het poeder o.a. laten zien aan de drogist waar ik al 20 jaar grondstoffen voor cosmetica maken koop, en de drogist zegt het door mij getoonde brokkelige poeder niet te kennen; http://www.drogisterijdelang.nl/?page=prijslijst#30

De dierenarts is intussen aan het zoeken waar ik dit poeder zou kunnen laten testen, dit wordt echter een dure aangelegenheid.

Zou er onder jullie, mensen van de chemie, iemand zijn, die voor mij dit poeder zou willen analiseren, samen met een docent chemie?

De politie lacht er om, en wil geen onderzoek verrichten.

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Berichten: 70

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Dit is een nieuwe woning?? Kan je dan geen aanspraak maken bij de aannemer oid. En komt dit poeder uit de muren zetten, of lig er een hoeveelheid en wordt die hoeveelheid niet groter?

Ik kan helaas dat spul niet testen.

Berichten: 292

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Ik zou alleszins nog eens naar de politie gaan en een pv laten opstellen zodat je kunt bewijzen datje naar de politie bent geweest.

als zij hun werk niet willen uitvoeren en het blijkt een schadelijk poeder te zijn kun je ze het zo nog moeilijk maken.

Ik zou alleszins het poeder eens laten testen, probleem is dat ik zelf niet weet waar je dit het best zou laten doen.

misschien nog beetje uitleg :

welke kleur heeft het poeder?

waar komt het vandaan? zit het in de muren,...?

heet het een poeder uitzicht zoals bloem of eerder kristallen zoals suiker?

ik zie dat je in de cosmetica werkt, misschien kom je daar in aanraking met een schadelijk product waarmee je hond dan ook eens in contact mee gekomen is

Berichten: 62

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Ik denk dat het zeker wel een uitdaging vormt voor de mensen hier om te achterhalen wat het poeder zou kunnen zijn, maar ik mis in het verhaal dat je zelf naar een huisarts ben geweest. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat je niet de eerste ben, en dat de klachten die je hebt al aan kunnen geven wat dit poeder zou kunnen zijn.

Proffessioneel analyseren is een dure optie, maar als het om je eigen gezondheid en welzijn gaat kan je er eigenlijk niet op bezuinigen. Mogelijk is dat je de kosten die je maakt via Stichting Eigen Huis terug kan verhalen op de vorige bewoner, want hij(of zij) heeft immers die troep achtergelaten.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Ik denk dat het zeker wel een uitdaging vormt voor de mensen hier om te achterhalen wat het poeder zou kunnen zijn, maar ik mis in het verhaal dat je zelf naar een huisarts ben geweest. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat je niet de eerste ben, en dat de klachten die je hebt al aan kunnen geven wat dit poeder zou kunnen zijn.
Amen! Inderdaad, de beste optie is naar de huisarts gaan.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Ik zou zeker naast de huisarts de GGD waarschuwen omdat deze beter zijn toegerust om dit soort problematiek te hanteren.

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Wat voor 'vieze damp' komt er dan af? Waar ruikt het naar.

En welke kleur is het poeder? Is het niet gewoon gips of cement, omdat je het over een nieuw huis hebt en omdat het hard wordt als je er water bijdoet.

Berichten: 516

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Daarenboven, als een huisarts vermoedt dat jij van dat poeder ziek bent, dan kan hij dat wél naar een labo laten opsturen en laten onderzoeken. Zo hoef jij zelf weinig medische kosten te betalen, gezien je terug kan vallen op de mutualiteit.

Het is nog steeds een gouden regel om een arts te raadplegen in geval van lichamelijke klachten!

Berichten: 62

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Persoonlijk vind ik de situatie bloedlink. Als een hond er al KO van raakt, is de dosis erg hoog, en zou ik een andere plek opzoeken om te overnachten. Morgen direct contact opnemen met de politie. De vorige bewoners die het huis in deze staat hebben achtergelaten moeten nodig op hun vingers getikt worden, want dit is erg schadelijk voor de gezondheid. Ik denk dat je bij de politie het beste kan informeren naar juridische stappen. Daar gaat het helaas vrij snel heen in dit soort situaties, maar ik neem aan dat je niet zelf wil betalen voor de zooi die de anderen in je huis hebben achtergelaten.

Ik heb wel eens mierengif gebruikt, wat het uiterlijk heeft van een wit poeder, vergelijkbaar met meel, en heeft een zeer scherpe stekende geur. Is het vergelijkbaar met?

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: VRAAG; bitter zout poeder landbouwgif?

Je moet sowieso naar de dokter toe, of desnoods naar de eerste hulp van een ziekenhuis. Verder zou ik foto's maken van de bovenverdieping, wat van het poeder bewaren en de rest opruimen, maar dat hangt een beetje af van hoe het poeder eruitziet, of het uit de muren komt of daar gewoon op een hoopje ligt, enzovoort.

Ondertussen is het natuurlijk wel interessant om te speculeren over wat dat poeder zou kunnen zijn, vooropgesteld dat dát hetgene is wat al jouw symptomen veroorzaakt. De kans daarop is namelijk niet zo groot. Hou er daarnaast rekening mee dat veel symptomen ook voort kunnen komen uit angst over de precieze aard van dit poeder. Mogelijk is dit poeder niet eens de boosdoener. Verder ben ik geen arts en wil je ook niet bang maken, dus het lijkt me verstandiger om langs een dokter te gaan in plaats van je allerlei theorieën in je hoofd te gaan halen - mocht je dat doen.

Na deze "disclaimer" nu de chemische interesse: veel van je symptomen (sommige juist absoluut niet) lijken overeen te komen met die van blootstelling aan anticholinergica: dubbelzien, pupilverwijding, coördinatieverlies, droge mond, misselijkheid, rillingen, keelpijn, verwarring, geheugenverlies. Deze stofjes komen voor als geneesmiddelen en in planten/paddestoelen en hoogstwaarschijnlijk niet op jouw zolder. Daarbij zou je ze oraal binnen moeten krijgen om er écht wat van te merken.

Wat al iets meer voorstelbaar is, zijn bepaalde pesticiden (insecticiden/herbiciden/rodenticiden). Veel van deze stoffen zijn erg selectief en daardoor weinig toxisch voor de mens (m.n. pyrethrines); je krijgt er hoogstens wat verkoudheidachtige symptomen van. Andere zijn zo giftig dat ze direct tot stuiptrekkingen (convulsies), leverschade en ademhalingsmoelijkheden leiden. Organochloride/organofosfaat-gebaseerde giffen geven doorgaans eerder tegenovergestelde symptomen aan die jij hebt.

Door je opmerking dat het poeder bij contact met water een stinkend gas vrijgeeft, ga ik met name denken aan anorganische verbindingen. Metaalfosfiden worden ook wel als rodenticide (tegen ratten, muizen etc.) gebruikt; bij contact met water ontstaat fosfinegas, dat extreem scherp ruikt naar knoflook, rottende vis en meer van die viezigheid. Meestal zijn deze poedertjes wat donkerder gekleurd.

Van fosfinegas is het volgende bekend:

Chronic exposure to very low concentrations may result in anemia, bronchitis, gastrointestinal disturbances, and visual, speech, and motor disturbances.

Fosfides zijn nogal specialistisch en zeker geen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Dit maakt het ook weer weinig geloofwaardig dat dat op je zolder ligt. De aard van de geur van het poeder kan eventueel wel waardevolle info geven over het soort stof.

Ik kan hier nog uren over doorratelen, maar je angst niet onnodig voeden, dus het belangrijkste blijft: ga naar de dokter.

Reageer