Springen naar inhoud

stikstofdioxide


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jor_CF

  Jor_CF


 • >250 berichten
 • 840 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 15:20

Hallo allemaal.

Ik begon me toch af te vragen, hoe giftig is stikstofdioxide nou precies?

Het zit namelijk zo:

ik wilde vandaag een webpagina maken over het oplossen van koper in salpeterzuur. Ik pakte een 100mL erlenmeyer met een slijpstuk, die ik aansloot op een gaswasfles met natronloog. Ik verwarmde het salpeterzuur iets, omdat het nu zo koud is. Het was rond de 40-50C en er hing een lichte bruine kleur boven, veroorzaakt door het verwarmen. vervolgens gooi ik er een gram koperpoeder in. Ik snel het gasuitleidbuisje erop doen. Dit mislukte echter [KOUD]
Er schoot een bruine wolk van stikstofdioxide uit die gelijk wegwaaide. Ik raakte in paniek, en nam nog snel een volle adem, en nam het natronloog uit de gaswasfles en schonk dit in de erlenmeyer. Ik liep terug naar binnen. Vervolgens nog een volle adem (zo train ik mijn lange-afstand zwemmem onder water nog eens!), en weer naar buiten. Ik heb nu alle spullen buiten laten staan om ze even te laten luchten. Ik denk dat er in totaal 200-250mL puur stikstofdioxide is vrijgekomen. Hiervan heb ik een fractie ingeademd, ik denk max. 1%. Eerder deze dag ook nog een klein beetje, bij het oplossen van een dubbeltje in salpeterzuur (99-100% nikkel). Ik herken de lucht aan de chloorachtige geur, die echter ver van irriterend is, zelfs bijna lekker.

Nu denk ik dat ik niet in de problemen ga komen door deze ongelukjes, maar het was geen prettige ervaring. Maar wanneer zit je nou echt in de problemen? Hoeveel van dit gas moet je dan inademen? En waar ligt het geurwaarnemingspunt? Dit kan ik nergens vinden. ik heb altijd het gevoel dat ik bij het ruiken ervan al in de problemen zit.

Bij mijn thuislab heb ik bijna geen ongelukjes en dergelijken gehad. Maar van de ongelukjes die er zijn gebeurt, was het altijd met NO2 en een keer chloor (deze geeft echter wel een goede waarschuwing, en je maakt dan ook dat je weg bent als de concentratie rond de 10ppm is). Wat een nare stof. Jammer dat salpeterzuur dit koos als zijn reactieproduct. :P

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4050 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 maart 2008 - 15:27

NO2 is lachgas en wordt ookwel gebruikt voor anestesie. bovendien is het vaak het drijfgas in slagroombussen

moest je lachen?

mijn fout, haal 2 dingen door elkaar

Veranderd door ArcherBarry, 26 maart 2008 - 15:33

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#3

Jor_CF

  Jor_CF


 • >250 berichten
 • 840 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 15:32

N2O is lachgas. Stikstofdioxide is toch echt een tikje gevaarlijker. Ik maak deze topic, omdat de msds niet altijd even betrouwbaar is. Heeft een van jullie ervaring met de giftigheid?

#4

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4050 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 maart 2008 - 15:36

Hier een safty card van het ILO.

volgens mij wel betrouwbaar

sorry voor me vergissing
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#5

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 maart 2008 - 15:37

Je bent in de war met N2O. DAT is lachgas: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lachgas
Bruine dampen uit een potje waarin salpeterzuur zit/zat (nitreuze dampen), zijn noooooit grappig:
http://nl.wikipedia.org/wiki/NO2
http://nl.wikipedia....tikstofmonoxide
http://nl.wikipedia....Nitreuze_dampen
http://en.wikipedia..../Nitrogen_oxide
http://nl.wikipedia..../Stikstofoxiden

Toch best serieus spul.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#6

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 16:07

Was die gasontwikkeling buiten? Dan is er helemaal niks aan de hand. Uit 1 gram koperpoeder krijg je maar een paar honderd mg NO2 op zijn hoogst. Buiten waait het ook weg. Jij hebt echt veel minder dan 1% ingeademd en ik zie geen reden voor angst.

Wel een andere punt: Paniek is niet best en wat jij daarna deed was niet al te slim. Je dumpte een NaOH-oplossing in een warme geconcentreerde salpeterzuuroplossing. Dat had ook kunnen leiden tot een enorme fontein van kokend heet salpeterzuur of NaOH oplossing (al naar gelang waarvan er overmaat was). Waarom deed je dat eigenlijk? In paniek wilde je de NO2-produktie stoppen?

Mijn advies: Bij dergelijke 'rampjes van ongecontroleerde gasproduktie' rustig blijven, gewoon even weglopen en na een aantal minuten terugkeren. Dan is het gas wel verdund (en als je buiten werkt is het zelfs weg). Je eigen gezondheid staat ALTIJD voorop, dus rustig (maar beslist) weggaan van de plek waar de gassen ontstaan en later terugkomen. Laat de boel maar lekker uitpruttelen, terwijl jij op een plek bent, waar je het niet kunt inademen.

Er is nooit reden voor paniek. Als jij een pluim giftig gas uit je pot ziet komen, dan duurt het altijd nog even voor het bij je is. Je hebt dus altijd genoeg tijd om rustig weg te lopen en als je buiten werkt en je werkt op microschaal (een paar 100 mg) dan kan er helemaal niks gebeuren, in een paar seconden is alles weggewaaid, zelfs op een rustige windstille dag.

Het grootste risico is vervolg-ongelukken door paniek. Juist in paniek doe je domme dingen of veroorzaak je nog andere ongelukken, bijvoorbeeld omstoten van een fles met vloeistof, je opstelling, of wat dan ook.

Het wordt een ander verhaal als je krijgt wat iemand op sciencemadness een keer beschreef. Die had 100 gram TCCA in 250 ml aceton opgelost en daar een scheut zuur bij gedaan. Nou, dat gaf me toch een pluim aan chloor, chloro-aceton en allerlei andere zwaar giftige organische stoffen. Zijn hele lab zat onder de smurrie die alle kanten opspoot en zijn glaswerk sprong in stukken. Kijk, dan heb je reden tot paniek :P .

Veranderd door woelen, 26 maart 2008 - 16:14


#7

Jor_CF

  Jor_CF


 • >250 berichten
 • 840 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 16:38

Tja, die paniek komt door mijn angst voor NO2. Kijk , chloor en broom bijten je hard genoeg in giftige concentraties om je weg te krijgen. NO2 doet dat niet. Ik wilde het dus neutraliseren , om onopgemerkte blootstellingen te mijden. Maar ja, dom achteraf.

Net ook weer iets wat ik niet verwachtte: Ik maakte nitreerzuur, en daar kwamen me toch een nevels af. Ik ademde in en BAF. Dat deed pijn achter in mijn neus. Maar ik maak me geen zorgen verder om nevels van HCl of HNO3 . Die reageren met het eerste water in je neus dat ze tegenkomen, of weefsel. Die komen dus nooit ver, hoogstens in je keel. Stikstofdioxide reageert echter heel langzaam met vocht, en als het reageert ontsnapt er opnieuw NO, dat eerst weer geoxideerd moet worden voordat het met je vocht in je keel/longen kan reageren. Daarom komt het ook zo ver je longen in, en dat is de reden van de giftigheid.

Ik moet wat meer oppassen met salpeterzuur. Gevaarlijk goedje. Zwavelzuur en zoutzuur zijn voor mij geen probleem. Dat kan ik over salpeterzuur niet zeggen!!!

En trouwens, woelen, nu je het er toch over hebt :twisted: :
Er was op sciencemadness een Franse jongen die VX heeft zitten maken. Zijn opstelling ontplofte...
http://www.sciencema...page=1#pid15105

Veranderd door Jor, 26 maart 2008 - 16:55


#8

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 19:35

Dat laatste verhaal geloof ik niet, althans ik hoop van harte dat dit niet echt is :lol: .
Ik moet er niet aan denken dat iemand in zijn huislabje VX zit te maken. Zo iemand solliciteert wel echt naar een Darwin-award. Gelukkig is die ene grondstof daarvoor onmogelijk te verkrijgen voor particulieren.

Maar om even terug te komen op salpeterzuur, je moet daar inderdaad wel voorzichtig mee zijn. Het is een gecombineerd gevaar, vanwege de nevels en vanwege de corrosiviteit van de vloeistof. Zelf werk ik met salpeterzuur net zo gemakkelijk als met zoutzuur, maar ik ben me altijd wel bewust van het extra risico.

Pas met nitreerzuur helemaal op. Als dat op je huid komt, dan heb je binnen een paar seconden een forse pijnlijke chemische brandwond. Het is qua gevaar net zo erg als 90+ % salpterzuur. Dus, als je experimenteeert met deze mix, dan altijd handschoenen dragen. Die nevel van nitreerzuur is salpeterzuur. Dat komt, omdat het zwavelzuur het water uit het gewone salpeterzuur bindt, en de 68% azeotroop wordt verbroken. Je krijgt een mix van aan elkaar gebonden H2O/H2SO4 en watervrij salpeterzuur, dat een kookpunt heeft van pakweg 80 graden. Het wordt dus veel vluchtiger dan de azeotroop die kookt bij ca. 120 graden. Dus, je krijgt meer nevel.

Veranderd door woelen, 26 maart 2008 - 19:36


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures