kaliumhexaferrocyanide

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 16

kaliumhexaferrocyanide

Weet iemand iets wat je met kaliumhexaferrocyanide (K4Fe(CN)6.3H2O) kunt doen?

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: kaliumhexaferrocyanide

Hoezo, heb je dat met Sinterklaas ineens in je schoen gekregen ofzo?

Voorzover mijn kennis reikt is kaliumhexacyanoferraat (let op waar je de hexa voor zet!) de voorloper van het pigment Pruisisch blauw en wordt veel voor redoxtitraties en redoxstabilisaties gebruikt. Ook wordt het wel als geneesmiddel (chelator) gebruikt bij vergiftiging met bepaalde zware metalen.

Berichten: 840

Re: kaliumhexaferrocyanide

neem eens een klein beetje ferrocyanide en los dit op in water. Neem ook een klein beetje van een ijzer(III)zout, en los dit op in water. Twee kleurloze oplossingen. Meng ze en de oplossing wordt fel blauw (sunspensie en Prussisch blauw)

Berichten: 2.399

Re: kaliumhexaferrocyanide

Het wordt als oxidator gebruikt in derivatizaties van catechols met benzylamine, je krijgt dan mooie fluoriserende benzoxazoles.

Berichten: 3.145

Re: kaliumhexaferrocyanide

Napoleon, de hier genoemde stof is het gele bloedloogzout en dat is juist de reductor. Jij verwart het met kaliumhexacyanoferraat(III), het rode bloedloogzout.

Geel bloedloogzout is een leuke stof om fel gekleurde neerslagen mee te maken (ijzer(III), koper, cobalt(II), vanadyl, ze geven allemaal erg interessante verbindingen).

Geel bloedloogzout is opmerkelijk genoeg niet giftig, zelfs al zou je een paar gram opeten, dan gebeurt er nog niet veel. De cyanide-groepen zitten heel vast aan het ijzer-atoom, zelfs in het zuur van de maag ontstaat vrijwel geen vrij waterstofcyanide. Alleen in heet matig geconcentreerd zwavelzuur krijg je vrij waterstofcyanide.

Rood bloedloogzout is wat giftiger, al zitten ook daar de cyanide groepen nog aardig vast.

Berichten: 2.399

Re: kaliumhexaferrocyanide

Daar had ik het inderdaad over, niet goed gelezen :oops:

Reageer