reduceren koper-ionen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 19

reduceren koper-ionen

hey,

een vraagje over het reduceren door suikers:

waarom moet eigenlijk een koper(2)tartraatcomplex gebruikt worden en geen kopersulfaatoplossing om koper(2)-ionen te reduceren door middel van suikers in basisch milieu? 8-[

iemand die hier mss het antwoord op weet wnt ik kan er maar niet op komen..

Berichten: 3.145

Re: reduceren koper-ionen

Het tartraat zorgt er voor dat het koper in oplossing blijft in basisch milieu. Dit gebeurt middels complex vorming. Als er geen tartraat in oplossing zou zijn, dan zou het koper(II) ion neerslaan als koper(II) hydroxide en niet of veel moeizamer reageren met de suiker in oplossing.

Het is trouwens niet altijd nodig om koper(II) tartraat te gebruiken. Koper vormt ook een complex met sommige suikers (bijv. glucose, mooi diepblauw, bijna paars) en dan vindt in dit complex een interne redox reactie plaats.

Maar als het er om gaat een generiek reagens te hebben, dat altijd werkt, dan maak je een oplossing van het tatraat-koper(II) complex in basisch milieu.

----------------------------------------------------------

De oplossing moet ook zeker basisch zijn. In een neutrale of zure oplossing wordt de suiker niet gereduceerd door koper(II) ionen en dat heeft te maken met de barriere die opgelegd wordt voor vorming van koper(I). Koper(I) is niet stabiel in neutraal tot zuur milieu (i.i.g. niet zonder de juiste complexvormers in oplossing), maar wel in basisch milieu. Daar kan koper(I) worden gebonden tot Cu2O en loopt de redox-reactie af. In neutraal of zuur milieu is de enige optie volledige reductie tot metallisch koper. Dit wordt alleen bereikt door echt sterke reductoren, suikers redden dit echter niet.

Reageer