Springen naar inhoud

nir analyses


 • Log in om te kunnen reageren

#1

frektet

  frektet


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 13:25

ik zit in men laatste jaar en moet een eindwerk maken
nu moet ik de infaxact een toestel van foss bespreken
dit toestel werkt met nir analyses ma nu is de vraag wat
houd dat in N.I.R. analyses??
van wat is nir de afkorting??

mvg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

frankknarf

  frankknarf


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 15:34

Moet je maar op deze site kijken:

http://en.wikipedia....ed_spectroscopy

Het staat dus voor Near InfraRed spectroscopy.

Wat het doet is dat er licht door een glaasje met vloeistof wordt geschenen, afhankelijk van de samenstelling komt hier een grafiek met golflengtes uit.

Je kunt met de resultaten eigenlijk niets. Echter de truc is dat van een sample de golflengtes wordt bepaald en bv ook de dichtheid. Je maakt dus eigenlijk een soort vingerafdruk. Als je vervolgens een grote database opgebouwd hebt en je meet een gelijke grafiek met golflengtes, mag je zeggen dat de dichtheid die is die bij die grafiek hoort (uit de database). Dit scheelt een hoop tijd qua analyses.

Maar ik denk dat er genoeg laboranten op dit forum zijn die het nog beter uit kunnen leggen.

#3

faber_CF

  faber_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 april 2008 - 08:26

NIR is i.h.a. geen selectieve meting, dus er zijn i.h.a. geen golflengtes die 1 op 1 te relateren zijn aan concentratie (of een andere eigenschap) m.b.v. een rechte lijn bijvoorbeeld. Bij NIR meet je derhalve een volledig spectrum, om ook de interferenten mee te modelleren. Samen met een "multivariaat" model krijg je dan een voorspelling voor een nieuw monster. Het model moet je maken met gelijkende monsters. Eigenlijk volledig analoog aan het fitten van een rechte lijn als je 1 selectieve golflengte zou hebben. Er zitten veel haken en ogen aan NIR, zoals in een parallelle discussie aan de orde wordt gesteld. NIR modellen hebben een hoog black box gehalte. Er geldt uiteraard "garbage-in-garbage-out", maar afhankelijk van de software en toepassingsspecieke kennis van de analist, wordt "garbage-out" niet als zodanig herkend.

FOSS heeft als strategie dat het software ontwikkelt voor specifieke analyses (wine scan, milk scan, etc.). Omdat NIR eigenlijk onafscheidelijk verbonden is aan software, kan het de moeite waard zijn om op te diepen wat voor software bij dat apparaat wordt geleverd. Bruker, bijvoorbeeld, heeft als strategie general purpose software (OPUS). Buchi idem dito (NIRCAL).

NIR wordt steeds belangrijker, m.n. in de pharma, agro en voeding. Een aansprekend voorbeeld uit de agro is het voorspellen van kiemkracht van zaadjes in real time zodat sorteren mogelijk wordt (Frank Schreutelkamp, nu werkzaam bij Abbott). Kortom: veel perspectief in die richting.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures