Kookpunten vergelijken

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 8

Kookpunten vergelijken

Voor een schooltaak moet ik aan de hand van kookpunten van verschillende koolstofverbinding(alkanen,alkenen,alkanolen,amine,carbonzuren,...) 3 factoren afleiden die de Kookpunten van een stof nu net bepalen.

Ik heb al ;

Het aantal C-atomen :

Als er meer C-atomen aanwezig zijn in de binding verhoogt de massa van het molecule. Als de massa van het molecule verhoogt is er meer energie nodig om de stof te laten koken. De Vanderwaalskracht is ook groter omdat het apolaire gedeelte van de molecule toeneemt.

Aard van de fuctionele groep :

De aard van de functionele groep bepaalt al dan niet of er waterstofbruggen in het spel zijn of niet. Waterstofbrugen verhogen de kooktemperatuur drastisch. Het is het geval bij Alkanolen en alkaanzuren.

Ik ontbreek er dus één.

Als ik een redeneringsfout heb gemaakt laat het me alvast al weten.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Kookpunten vergelijken

Dipoolmomenten :)

Reageer