Molecuulmassa polymeer beïnvloeden

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 654

Molecuulmassa polymeer be

Om een polymeer van een specifieke gemiddelde grootte te maken, kan er gebruik gemaakt worden van verschillende soorten technieken; emulsie-, oplossing-, suspensiepolymerisatie en andere. Helaas wordt er hierbij alleen gesproken van "een lange molecuullengte", of het tegenovergestelde.

Nu is het de bedoeling om een polyester te maken met een bepaalde Mn (molecuulmassa). Nu zijn er wel een aantal mogelijkheden geopperd, zoals een overmaat van een van de monomeren toe te voegen en geleidelijk meer van de ander erbij te druppelen, om het vervolgens regelmatig te gaan meten. Hierbij zijn er twee grote nadelen: Tijd en uitvoerbaarheid, het moet wel reproduceerbaar zijn, ook op snelle schaal.

Is er een mogelijkheid om de ketenlengte/molecuulmassa (tomato, tomahto) goed te kunnen beïnvloeden?

Berichten: 552

Re: Molecuulmassa polymeer be

Je kan een ketenstopper introduceren als je wilt dat de reactie stopt, i.e. de keten lang genoeg is. Ketenstopper = monofunctioneel monomeer.

Berichten: 654

Re: Molecuulmassa polymeer be

Dan kom je uit op het natte-vingerwerk. Eventueel wil ik dit wel proberen, maar gezien de limiet in tijd kan het wel een probleem worden.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Molecuulmassa polymeer be

Volgens mij kan dit gewoon met de verhouding initiator/monomeer

Berichten: 677

Re: Molecuulmassa polymeer be

Voor een polyester kan je een niet-stoichiometrische verhouding tussen de monomeren gebruiken.

Bij een exact stoichiometrische verhouding heb je voor een vorderingsgraad p van 0,99 een getalgemiddelde polymerisatiegraad van 100.

Bij 1% afwijking van stoichiometrie daalt dit bij dezelfde vorderingsgraad tot 66,78

Algemeen is:

Pn = (1+r)/(1+r-2rp)

Met Pn de getalgemiddelde polymerisatiegraad; p de vorderingsgraad en r de molaire verhouding van dizuur op diol (of omgekeerd, er geldt: r<1)

Je kan dus vrij goed uitrekenen welke molverhouding je moet nemen om een polymeer te maken met een bepaalde gemiddelde ketenlengte.

Berichten: 654

Re: Molecuulmassa polymeer be

Geweldig, hartelijk bedankt voor de informatie!

Reageer