forensische psychologie

Berichten: 5

forensische psychologie

hallo allemaal,

Ik heb al lang de wens om psycholoog te worden met een iets zwaardere opgave, ik bedoel hiermee dat ik meer uitdaging wil hebben als ik afgesturdeerd ben als psycholoog. Het gevangenis-wezen en de mensen die hier mee te maken hebben, hebben mij altijd al geboeid. Daarom ben ik tot de conclussie gekomen dat ik forensische psycholoog wil worden.

Maar hoe ik ook zoek, ik vind erg weinig informatie over dit beroep.

Ik heb mijn diploma van de HAVO op zak en doe nou propedeuse jaar SPH op HBO niveau, om vervolgens verder te kunnen.

Maar wat is nou mijn beste studeer-loopbaan? propedeuse-uni,psychologie, forensische psychologie?

of studeren voor gz-psycholoog? of klinish-psycholoog?

Waar ik ook vraag, ik word dood-gegooid met deze opleidingen, maar niemand kan mij vertellen wat voor opleidingen ik precies nodig heb om forensisch psycholoog te worden.

Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden,

Vriendelijke groeten

Sander Ulehake

Berichten: 119

Re: forensische psychologie

heb je al eens geprobeert om contact op te nemen met een algemene opleiding psychologie, die kunnen je ongetwijfeld vertellen wat je hier voor moet studeren en wat voor vooropleiding je hiervoor het best kunt hebben.

zelf denk ik dat het gewoon een afstudeer richting is binnen opleiding psychologie.

of misschien kun je dit gewoon worden met een opleiding psychologie.

Berichten: 5

Re: forensische psychologie

Snellejelle schreef:heb je al eens geprobeert om contact op te nemen met een algemene opleiding psychologie, die kunnen je ongetwijfeld vertellen wat je hier voor moet studeren en wat voor vooropleiding je hiervoor het best kunt hebben.

zelf denk ik dat het gewoon een afstudeer richting is binnen opleiding psychologie.  

of misschien kun je dit gewoon worden met een opleiding psychologie.
jah ik heb wel gemaild enzo met mensen van psychologische instellingen.. maar veel wijzer word ik er niet van, de 1 zegt dat het een specialisme is van psychologie, de ander zegt dat ik eerst gz-pscholoog moet zijn weer een ander zegt dat ik eerst klinish psycholoog moet zijn.. maar als je eerst klinish- of gz- psycholoog bent moet je eerst 4 jaar psychologie studeren en daarna specialiseren op klinish of gz-psychologie,

naja kortom.. het is me nogal onduidelijk :P :roll:

Berichten: 5

Re: forensische psychologie

niemand enig idee, of tips waar ik kan kijken? of situaties in eigen familie of ervaring?

Berichten: 321

Re: forensische psychologie

Het gevangeniswezen heeft het liefst GZ-psychologen. Iedere instelling heeft die het liefst. GZ-psychologie is een postdoctorale opleiding, die je pas kunt volgen wanneer je bent afgestudeerd als psycholoog, orthopedagoog of geestelijk gezondheidkundige. Aan de vele vacatures voor forensisch psychologen kun je echter merken dat er weinig GZ-psychologen zijn die zich geroepen voelen om die richting op te gaan. Aangezien het toch een vrij gespecialiseerd beroep is, zullen ze niet snel iemand aannemen die alleen een opleiding psychologie heeft afgerond. Wanneer je tijdens je opleiding ervaring probeert op te doen in de forensische psychologie maak je echter veel kans om toch voor zo'n functie te worden aangenomen en misschien zelfs tijdens je werk daar wel de GZ-opleiding te kunnen volgen. Ervaring kun je op doen in de vorm van stages, maar ook in de vorm van vrijwilligerswerk. Via internet kun je je bijvoorbeeld aanmelden als vrijwilliger ter begeleiding van ex-gedetineerden die weer willen terugkeren in de maatschappij. Dit soort dingen staan erg goed op je CV als je de forensische psychologie in wilt.
'I may be wrong and you may be right, and by an effort, we may get nearer to the truth'

K.R. Popper

Berichten: 5

Re: forensische psychologie

oke, bedankt voor je reactie! nu is het in ieder geval een stuk duidelijker!

forensische psychologie is dus een specialisme van een specialisme (gz-psychologie)

Afbeelding

nog even een vraagje (maybe off topic)

maar weet iemand of er een opleiding psychologie is die niet of minder engels talig is, ik ben namelijk geen ster in engels en dit zou mij dus misschien wel mijn studie en droom kunnen kosten..

of is dit zo belangrijk om later sneller aangenomen te kunnen worden?

alvast bedankt!

sander

Berichten: 2

Re: forensische psychologie

Een echte opleiding forensische psychologie bestaat nog niet, deze is in ontwikkeling. Zie hiervoor http://www.rinogroep.nl/opleidingen.asp?BG...487&search_for=, het gaat pas vanaf 2007 van start. Zoals je daar ziet heb je daarvoor eerst de gz-opleiding nodig, da's nog 2 jaar na je universitaire studie.

Omdat het in de forensische psychologie hoofdzakelijk gaat om psychische stoornissen, is het handig om de klinische richting (naast de sociale-, neuro-, cognitieve-, ontwikkelings- etc.) binnen de psycholgie te kiezen. Ook kun je de genoemde geestelijke gezondheidkunde (is alleen in Maastricht, heb ik gedaan) volgen, da's vergelijkbaar met de klinische richting binnen psychologie.

Je zou SPH kunnen afmaken, dan gaan werken als groepsleider in de forensische hoek (Pieter Baan Centrum, TBS, jeugddetentie e.d.) en tegelijkertijd (evt in deeltijd) doorstuderen bij psychologie of geest. gezondheidkunde (met SPH op zak kun je dat laatste dan in 2 1/2 jaar doen, voltijd). Wanneer je dan je universitaire diploma hebt, heb je al een boel ervaring met de doelgroep. Of je gaat meteen universiteit doen, een hele goede stage lopen (met veel diagnostiek) en hopen dat je dan op je stageplek kunt blijven hangen. Buiten die stageplek maak je niet veel kans dan vanwege de beperkte ervaring, een functie als forensische psycholoog is pittig en je draagt veel verantwoordelijkheid.

Zoals reeds gezegd, is het handig om tijdens de studie bijv. vrijwilligerswerk te doen. Dan heb je extra's voor op al die honderden studenten psychologie die jaarlijks afstuderen. Dat je man bent, kan nog wel es voordelig werken vwb de forensische hoek.

Berichten: 2

Re: forensische psychologie

Ik heb niet echt een idee van de verschillen tussen opleidingen vwb het Engels. Colleges worden denk ik niet vaak in het Engels gegeven, bij GGK in Maastricht in ieder geval geen enkele. De opgegeven literatuur is wel 60-75% in het Engels. Voor een groot deel, zo is mijn ervaring, kun je ook wel met Nederlandse boeken uit de voeten. Dat geldt dan voor algemene beschrijvingen van de belangrijkste stoornissen, theorieen, therapieen etc. Het ligt er net aan hoe 'groot', belangrijk of algemeen geldend iets was of het vertaald terug te vinden is, wel is het dan vaak korter en oppervlakkiger omschreven dan in het origineel. Maar je krijgt sowieso te maken met specifieke artikelen (bijv. gericht op effectiviteit ve medicijn, therapie, vragenlijst) van buitenlandse onderzoekers die nergens vertaald te vinden zijn, dan maakt de keuze vd opleiding niet uit.

Bij een sollicitatie wordt er niet gevraagd naar alle artikelen en boeken die je hebt gelezen tijdens je studie, dus je wordt er niet sneller of langzamer door aangenomen.

Wat je tenslotte ook nog kunt overwegen, is een opleiding in een stad waar er ook criminologie (specialisatie van rechten) wordt gegeven. Je zou tijdens psychologie dan wat criminologieblokken kunnen volgen om je wat sterker te specialiseren in het forensische. Niet dat dat trouwens heel veel zal uitmaken bij een sollicitatie, want praktijkervaring 'zegt' veel meer...

Berichten: 5

Re: forensische psychologie

nog iemand anders die toevallig weet of pyschologie op universiteit-niveau ook overwegend in het Nederlands gegeven word? inplaats van Engels?

bedankt!

Berichten: 40

Re: forensische psychologie

sandertje schreef:nog iemand anders die toevallig weet of pyschologie op universiteit-niveau ook overwegend in het Nederlands gegeven word? inplaats van Engels?

bedankt!
Hoi, bij ons op de VU zijn de boeken voor de eerste jaren over het algemeen in het Engels, terwijl in de specialistische jaren steeds meer Nederlandse literatuur gebruikt wordt. Colleges zijn voor 99 procent in het Nederlands, tenzij de docent niet Nederlands is (is bij mij maar 1 keer voorgekomen).

Over de opleiding forensische psychologie: tot vorig jaar had je bij de VU bij de afstudeerrichting klinische psychologie 3 mogelijkheden voor het specialisme: de ggz variant, de onderzoekskant en de forensische kant. De laatste kant bestond nog niet lang, en helaas is deze vorig jaar (of het jaar daarvoor al) komen te vervallen, omdat het hoofd van de afdeling forensische psychologie ontslagen is (ouch).

Hoewel je daar nu dus misschien niks aan hebt, is het misschien wel zinvol om te weten dat er dus mogelijkheden zijn. Hoe de verdere situatie nu is weet ik niet. Misschien hebben andere universiteiten ook zo´n richting, het is misschien wel de moeite waard om daar nog even goed onderzoek naar te doen.

Anders is misschien de opleiding criminologie een goede opstap, of psychologie volgen en vakken uit de criminologie als keuzevak ter uitbreiding van je kennis, staat altijd goed op je papieren :wink:

Als je nog meer vragen hebt kun je me evt. mailen, dan zal ik proberen ze te beantwoorden.

groetjes Cess

edit: ik zie dat niek je die laatste tip ook al heeft gegeven, dan is het vast een goede tip :wink:

Gebruikersavatar
Berichten: 1.293

Re: forensische psychologie

Overigens wil ik de opvatting dat het 'zwaarder' werk zou zijn nog wel even tegenspreken. Het zware aan dit vak is vooral het feit dat er veel gedwongen behandelingen inzitten, met doorgaands minder gemotiveerde mensen. Ik heb een aantal collega's die in de forensische setting werken, en die hebben het echt niet zwaarder of zo. In mijn ogen wel saaier, omdat je niet zo'n brede populatie hebt. Maar goed, zij vinden dat weer mooi, zo heeft ieder zijn voorkeur.

Berichten: 13

Re: forensische psychologie

Jaren geleden oordeelde een Belgische forensische psychiater over een Nederlandse zedendelinquent (een sekteleider). Mogen Nederlandse forensische psychiaters en psychologen ook oordelen over delinquenten in het buitenland?

Welke internationale afspraken zijn er op dat gebied, ook m.b.t. Europol?

Vanuit de ethnische psychologie kan er anders geoordeeld worden dan vanuit de forensische psychologie. Hoe interfereert dat met de criminologie wereldwijd?

De methoden van eerwraak kunnen per land toch behoorlijk verschillen?

Re: forensische psychologie

op de meeste universiteiten zijn de boeken in het engels en wordt het eerste jaar geheel in het nederlands gegeven. in het tweede jaar wordt het half nederland/engels. en dan steeds meer engels les. dit is natuurlijk om je zo breed mogelijk te laten afstuderen en de mogelijkheid te bieden in het buitenland aan het werk te kunnen.

je leert na zo'n eerste jaar al een hele hoop engelse termen erbij.

en je kunt altijd een cursusje engels lezen volgen, wat handig is!

oh en over forenische psychologie, volgens mij is het ook een deel van de master van criminologie, maar dat weer ik niet 10^% zeker

Berichten: 85

Re: forensische psychologie

In België zou over 2 jaar, als ik dat goed begrepen heb van de programmadirecteur, in de KULeuven de richting forensische psychologie in de masterjaren erbij komen.

Er is momenteel wel de mogelijkheid om tijdens je studies (ik denk wel dat je hiervoor in je masterjaar moet zitten, maar dat weet ik niet zeker) of na je studies een getuigschrift te krijgen voor multidisciplinair forensisch onderzoek (permanente vorming), maar dit is wel voor een heel brede doelgroep, dus niet alleen voor psychologen. Het gaat hier dan o.a. ook om DNA-onderzoek, sporenonderzoek...

Re: forensische psychologie

Beste mensen,

Ik heb mij geprobeer lid te maken van deze site, maar dat lukt helaas niet. Maar gelukkig ka ik wel normaal posten. Ik zou graag meer willen weten over forensische psychologie. Als iemand een interessante link voor mij heeft post het dan a.u.b. Trouwens ik ben derdejaars psychologie studente en ik heb al zoveel gezocht op het internet naar waar ik precies forensisch psychologie kan studeren en welke vooropleiding daar het beste voor is, maar tevergeefs. Daarom zet ik het maar op het forum misschien dat iemand mij hiermee kan helpen.

Ik hou het in de gaten en tot laterzzz

Doei

Reageer