kaasbereiding + koper in oppwater

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

kaasbereiding + koper in oppwater

Kan iemand mij een antwoord geven op de volgende vragen?

Koper is schadelijk voor de bodem, welke schadelijke stof wordt er geproduceerd als koper terecht komt in de bodem/oppervlaktewater. Welke reactie vindt er plaats?

Bij de kaasbereiding (van biokaas: er wordt dus enkel stremsel en zuursel toegevoegd) vinden er heel wat chemische reactie plaats. Welke zijn die?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Alvast bedankt!

Groetjes, Freya

Berichten: 2.337

Re: kaasbereiding + koper in oppwater

Koper gaat niet echt een verbinding vormen die giftig is.

Maar het zijn de Cu+2 ionen die schadelijk zijn voor organismen.

En voor dat van die kaasbereiding heb je al eens op wikipedia enzo gezocht? :)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: kaasbereiding + koper in oppwater

Freya, het beste wat jij kan doen is de zuivel bijbel kopen van Walstra. De WUR heeft die te koop meen ik. Dairy Chemistry and Physics ISBN 0471097799

Echter simpel uitgelegd wordt o.i.v. van het stremsel en calcium (ook bij biologisch toegevoegd als calcium chloride gezien rauw melkse kaas niet toegestaan is) de caseïne moleculen geherrangschikt tot een gel dat de wrongel is. Deze wrongel wordt geperst en door de lichte verlaging van de pH (dichter bij het IEP) wordt er wei uitgescheiden. bij het pekelbad gaan de meeste melkzuurbacteriën dood en dat wat overblijft zorigt voor de smaak van de kaas nagelang het rijpt.

Eventueel wordt er salpeter toegevoegd om vroeg en laatlos te voorkomen.

Precieze reacties weet ik zogouw niet. Ik heb het kaasdictaat nooit gekocht. mogelijk komt er binnenkort een site online die dit soort informatie allemaal behandeld.

Kan deze topic gesplitst worden? (dit gaat 2 apparte discussie opleveren)
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 11

Re: kaasbereiding + koper in oppwater

Bordeause pap (= kopersulfaat?) is de koper die gebruikt wordt.

Weet iemand welke schadelijke verbinding gevormd wordt als deze in het bodem en op water terecht komt?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: kaasbereiding + koper in oppwater

Ik weet niet of jij onder bedrijfsgeheim valt maar ik kan al aardig bedenken waar jou onderzoek naar toe gaat.

Als je zal zoeken op koper grondwater zal je snel op deze site uitkomen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer