Springen naar inhoud

propionaat naar Gluconeogenese en VZ synthese?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Malabarista

  Malabarista


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2008 - 07:30

Morgen heb ik een tentamen biochemie maar ik kom er maar niet achter hoe dat zit met die beta oxidatie/VZ synthese. Het is waarschijnlijk gewoon de stress.

Ik weet dat je propionaat activeert tot propionyl - CoA en dit kunt omzetten tot Succinyl-CoA en dan kunt aansluiten in de gluconeogenese.

Maar hoe zit het met die VZ synthese, ik kan toch niet meteen aan propionyl CoA een acetyl-CoA maken.... ik zie het echt niet...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

RubenM

  RubenM


 • >250 berichten
 • 336 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2008 - 02:13

Even voor de duidelijkheid... we hebben het hier over vetzuurAFBRAAK he? Beta-oxidatie is het stap voor stap in stukjes breken van vetzuren tot acetyl-CoA, zoals dat m.n. in mitochondria (maar ook peroxisomen kunnen zich hiermee bezig houden) plaatsvindt.

Als je nu een vetzuur hebt, waarbij de keten uit een oneven aantal C-atomen bestaat, kan er natuurlijk niet uitsluitend acetyl(C2)-CoA worden gevormd. Er ontstaat nu ook (het staartje) propionyl(C3)-CoA. Dat is verder geen probleem, want propionyl-CoA wordt omgebouwd tot succinyl-CoA (carboxylatie, isomerisatie, rearrangement) en dit wandelt ook vrolijk de Krebs-cyclus in.

Is dit wat je bedoelt?

(Bij de vetzuursynthese ga je uit van malonyl-CoA waar acetyl-CoA-eenheden aangezet worden. Bij mijn weten worden in mensen bij vetzuursynthese geen oneven ketens gevormd, dus heb je ook geen propionyl-CoA nodig.)

Veranderd door RubenM, 17 juni 2008 - 02:34


#3

Malabarista

  Malabarista


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2008 - 16:21

Ja, ik was er al achter gekomen dat ik VZ synthes en Beta oxidatie door elkaar haalde. Bedankt voor je antwoord, ik weet in ieder geval nu zeker dat ik uiteindelijk toch nog goed zat na het uitvogelen. :)

Ik studeer diergeneeskunde. Bij herkauwers wordt in het rumen acetaat, prioponaat en butyraat gevormd. En daaromheen waren een hoop vragen. Zoals hoe kun je propionylCoA bekomen en waar gaat het heen etc. Slordige aantekeningen :oops:

Veranderd door Malabarista, 18 juni 2008 - 16:23


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures