Springen naar inhoud

[scheikunde] Snel vraagje over kollo´dchemie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

conget_CF

  conget_CF


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2008 - 00:54

Weet iemand het verband van potentiaalverschil over het capillair met de electro-osmotische stroom? Ik heb op google gezocht, maar zie geen potentiaalverschil. Het is tog niet gewoon de E?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2008 - 09:09

Kunt U iets melden over de achtergrond van deze vraag? Betreft het een praktisch probleem of is het een examenvraag? Mijn vraag is wat U met potentiaalverschil bedoelt.

Het betreft een electrolietstroming door een capillair. De vloeistof beweegt zich zo door de capillair dat de electrische kracht en de visceuze kracht tegengesteld en gelijk aan elkaar zijn. Dat resulteert in een komstante snelheid.

De snelheid is evenredig met de potentiaalgradient over de capillair.
Maar ook evenredig met de zetapotentiaal. Dat zijn dus verschillende zaken.

De potentiaalgradient leg je van buiten af aan. Maar de zetapotentiaal wordt bepaald door het materiaal van de wand en de samenstelling van de electroliet.

Het snelheidsprofiel over de diameter van de capillair is anders dan bij een Poiseillestroming en lijkt veel op die van een propstroming. Dat komt omdat de electrische kracht vooral aan de buitenzijde van de vloeistof in de capillair aangrijpt. Want daar zit de ruimtelading van het diffuse deel van de electrische dubbellaag aan de wand.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures