Springen naar inhoud

nim spel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gast

  Gast


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 november 2005 - 23:08

nim spel is een wegneemspel. je speelt het met z'n tweeen. er liggen 20 lucifers op tafel. om beurten neemt een speler 1,2 of 3 lucifers van tafel. diegene die de laatste lucifer pakt heeft verloren.
vraag: is er een winnende strategie en voor wie, de speler die begint of de tweede speler? de winnende strategie is een manier van spelen, die altijd tot winst leidt, wat de tegenstander ook doet om dat te voorkomen.

wie heeft hier de oplossing van? ik weet alleen dat als je aan de beurt bent als er nog maar 9 lucifers liggen, dat je dan al verloren hebt (hetzelfde geld dan natuurlijk ook als er nog maar 5 of 1 lucifer ligt).

groeten gast

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rogier

  Rogier


 • >5k berichten
 • 5679 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 november 2005 - 23:32

Je moet telkens zorgen dat er een viervoud + 1 lucifers overblijven als de ander aan de beurt is. Zodra je dit eenmaal voor elkaar hebt kun je dat blijven forceren tot er nog 1 blijft liggen voor je tegenspeler. Je pakt steeds 4 lucifers min het aantal dat de ander voor jou heeft gepakt.

Voorbeeld: er liggen 20 lucifers, jij begint, dan pak je er 3, blijven er 17 over (=viervoud+1). Nu heb je al gewonnen, telkens als hij er 1 pakt pak jij er 3, als hij er 2 pakt pak jij er ook 2, en als hij er 3 pakt pak jij er 1.

Als de ander begint, of jij moet beginnen terwijl al een viervoud+1 ligt, pak je een willekeurig aantal en hoop je dat je tegenstander het spelletje niet goed kent :roll: Als hij één vergissing maakt win je alsnog.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures