Springen naar inhoud

Edelgassen die reageren


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jdkees1

  jdkees1


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2008 - 18:07

Hallo allemaal

In groep 18 van het periodiek systeem staat de edelgassen, deze stoffen gaan geen reacties aan met andere stoffen. (of toch wel??)
In sommige UV - lasers wordt de stof xenonfluoride gebruikt, ook bestaan er verbindingen van argon zoals argonfluoride.

Hoe worden deze stoffen bereidt?? Edelgassen hebben toch alle schillen vol, worden er dan electronen naar andere schillen geplaats?


Alvast bedankt

(oops verkeerde subgroep)

Veranderd door jdkees1, 09 juli 2008 - 18:13


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 juli 2008 - 19:46

Xenon wil nog wel eens reageren. De energie van al die vele subschillen ligt erg dicht bij elkaar.

Argon Fluoride is een verkeerde naam voor een gasmengsel van Argon, Fluor en Neon dat wordt gebruikt in Excimeer lasers. Dit is geen verbinding van het edelgas Argon.

#3

TomWaits

  TomWaits


 • >25 berichten
 • 71 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2008 - 23:05

De edelgassen die onderaan in de groep staan kunnen in beperkte mate reageren. Dit komt doordat de buitenste elektronen bij deze grotere edelgasatomen verder van de positief geladen kern gelegen zijn en er ook eveneens meer afscherming is van deze positieve lading vanwege de vele elektronen die deze edelgassen bezitten. Daardoor zijn de buitenste elektronen minder sterk gebonden tot de kern... en kunnen ze bijgevolg makkelijker bindingen vormen met andere atomen.

Toch beperken de reacties zich meestal tot deze met het uiterst reactieve fluorgas. Fluor heeft namelijk zeer sterk de eigenschappen om elektronen naar zich toe te trekken (hoogste EN waarde). Ik moet er wel meteen bij zeggen dat men een gespecialiseerd lab moet hebben om edelgasverbindingen te kunnen bereiden. Dit komt doordat er zeer hoge temperaturen en drukken vereist zijn om de reactie tot stand te kunnen laten komen.

Zo bestaan er verschillende xenonfluorides en een xenonoxide die men verkrijgt door de reactie tussen één bepaalde xenonfluoride met water. Verder kent men ook nog het isoleerbare radondifluoride.

Thermodynamisch en kinetisch is een reactie dus wel mogelijk, hoewel de activatie energie voor zulke reacties zeer hoog ligt. Dat alle elementen streven naar 8 elektronen op de buitenste schil is dus foutief, alle reacties gaan door als hun eindproducten stabieler zijn dan hun reagentia en vergeet de octetstructuur.
Hitting it... by chance?

#4

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 juli 2008 - 07:52

vergeet de octetstructuur.

Dat lijkt me geen goed idee. Die octetregel is heel handig om in veruit de meeste gevallen te voorspellen of een verbinding stabiel zal zijn. Dat daarop een handvol uitzonderingen zijn lijkt me de uitzondering die de regel bevestigt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures