Blessures: blijven bewegen?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 6.716

Blessures: blijven bewegen?

Vaak krijgt men het advies om bij een enkel- of knieblessure rust te houden. M.i. wordt dit advies niet genoeg genuanceerd.

Het is duidelijk dat het niet goed is om het betreffende lichaamsdeel te belasten. Toch lijkt het me belangrijk dat men er ten allen tijde voor zorgt dat de doorbloeding van het betreffende lichaamsdeel zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. Dit om de genezing te bevorderen maar ook om het risico op trombose te verkleinen.

Tegenwoordig laat men mensen die bijvoorbeeld een heupoperatie hebben gehad al zo snel mogelijk weer bewegen om juist dat laatste risico te beperken.

Mijn gevoel is dat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan het tromboserisico bij blessures (zoals knieletsels, enkelverstuikingen). De mens zit in het kantoor, computer en televisie tijdperk vaker langdurig stil. Anderzijds heeft de mens weer meer mogelijkheden om te sporten. Dit is enerzijds goed voor beweging maar verhoogt ook de kans op blessures.

De vraag hier is natuurlijk of stilzitten/bewegen doorgaans, gemiddeld, bij mensen tegenwoordig in evenwicht is. De tendens lijkt te zijn dat de mens niet genoeg voortdurend beweegt, sporten worden beoefend binnen een bepaalde (korte en intensieve) tijdsduur. Daarnaast zijn er veel jongeren met overgewicht ( http://www.gezondebasis.nl/pages/module.as...?MID=405&DID=14 ), en er zijn stemmen die op het internet opdoemen dat langdurig computergebruik het risico op trombose verhoogt ( http://www.factorvleiden.nl/text/4b2a5cc9-175.html ) .

Als we ervan uit gaan dat de mens niet genoeg beweegt, dan is het algemene advies "rust houden" bij veel voorkomende blessures misschien wel uit de tijd.

De problemen die ik hier namelijk zie zijn:
  • pijn-, zwellings- en warmteverschijnselen bij een blessure zijn niet duidelijk te onderscheiden van dezelfde verschijnselen bij een trombose
  • rust houden is bij trombosegevaar juist niet het goede advies, als bij lange vliegtuigreizen al wordt geadviseerd om zo goed mogelijk te blijven bewegen (om het risico op trombose te voorkomen, en het gaat hier maar om een half etmaal) waarom dan niet bij blessures, waarbij er al sprake is van letsel, wat m.i. het risico op trombose nog verhoogt.
Een stukje persoonlijk relaas: Na een knieblessure (VKB letsel plus scheurtje lateraal knieband) hebben twee huisartsen en een orthopeed geen moment aan een trombose gedacht, terwijl ik duidelijk herhaaldelijk heb gemeld dat ik krampen voelde en de zwelling niet afnam. Ik heb de betroffen artsen naderhand hierop aangesproken, en alledrie zeiden dat de diagnose trombose niet voor de hand lag, omdat de verschijnselen niet noodzakelijkerwijs op een trombose wezen. Mijn redding in dit geval was dat ik toevallig een relatief jong persoon met een trombose kende en de overeenkomst van zijn en mijn symptomen bij mij alarmbellen deed rinkelen, waardoor ik uiteindelijk bij een weekend huisarts terechtkwam, die gelukkig de goede diagnose stelde. Helaas zijn de bloedvaten in mijn been door de enorme zwelling uiteindelijk behoorlijk beschadigd.

Mijn vraag is dus, rekening houdend met alle verschillende bovenstaande gedachten, waarom de gedachte aan trombose schijnbaar bij blessurediagnoses niet zo snel opkomt bij de betreffende specialisten en het gegeven advies doorgaans niet rekening houdt met trombosegevaar?
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

Berichten: 7

Re: Blessures: blijven bewegen?

Mijn vraag is dus, rekening houdend met alle verschillende bovenstaande gedachten, waarom de gedachte aan trombose schijnbaar bij blessurediagnoses niet zo snel opkomt bij de betreffende specialisten en het gegeven advies doorgaans niet rekening houdt met trombosegevaar?


Bij een blessure zoals een verstuikte enkel of verdraaide knie kun je doorgaans niet goed bewegen doordat de enkel of kniebanden geirriteerd zijn. Bij bewegen raken die banden weer geirriteerd waardoor ze zwellen en weer andere gebieden irriteren en daarom is rust of behandeling met ultrageluid de beste remedie.

Nu heb je de mogelijkheid op trombose doordat er bloedpropjes in de bleodbaan terecht kunnen komen maar de vraag is of je dat met antistolling zou kunnen oplossen, die propjes zijn er namelijk al.
Als eens wist wat ik weet dan weet je dat.

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: Blessures: blijven bewegen?

Je kan ook met andere lichaamsdelen sporten.

Dat geeft geen stress op de blessure en zorgt toch voor een verhoogde bloedsdoorloop.

In geval van de knieblessure zou je push-ups of opdrukken kunnen overwegen.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Blessures: blijven bewegen?

recentelijk heb ik mijn rechterenkel (weer eens) verzwikt, door als een blind paard achter een bal aan te rennen, maar dat terzijde, en natuurlijk meteen een kwartier onder stromend water gekoeld. Thuisgekomen meteen in de wisselbaden, 1 warm en 1 koud bad, 2 minuten in elk, een half uur tot 3 kwartier lang. Dit bevordert namelijk de doorbloeding, die inderdaad heel belangrijk is, niet alleen om trombose te voorkomen, maar ook om het genezingsproces te versnellen. De volgende dag weer wisselbaden, zelfde tijdsduur, en de zwelling nam gedurende de dag aanmerkelijk af. Nou bleef ik ook bewegen, want ja, de colleges gaan gewoon door, dus dan maar 5 minuten eerder vertrekken naar de bushalte. Zo min mogelijk belasten, maar wel in beweging blijven is volgens mij het beste voor een blessure. Ik heb m'n voet de eerste dagen echt ontzien met traplopen e.d., maar kleine stukjes lopen kon wel. Je moet doen wat je kunt.
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 71

Re: Blessures: blijven bewegen?

aj.. leuk zulke artsen. Nouja bewegen lijkt me niet zo'n goede zaak wanneer je het dus belast! Onder belasten versta ik dus lopen, vooral je knieën en enkels waar je hele gewicht op rusten zul je naar mijn idee alleen verder naar de .... helpen. Passief bewegen daarentegen is alleen maar goed.

Wat het antwoordt van de artsen betreft; daar maken ze zich toch wel gemakkelijk van af. Maar ik kan me eigelijk niet voorstellen dat er wordt aangeraden totale rust te houden. In mijn geval werd regelmatig bewegen juist sterk aangeraden.

Reageer