Poolkappen
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 50
Poolkappen
Misschien ligt het antwoord op deze vraag wel erg voor de hand, maar ik ben toch wel erg benieuwd en kom er zelf niet op
NaCl zorgt er natuurlijk voor dat bevroren water een lager smeltpunt heeft. Ik snap niet hoe het dan komt dat de poolkappen bestaan... Is de concentratie in zeewater niet hoog genoeg en de temperatuur te laag of zo? Bevatten de poolkappen überhaupt wel NaCl, of is het zoetwater dat ooit op de een of andere manier daar gekomen en bevroren is?
NaCl zorgt er natuurlijk voor dat bevroren water een lager smeltpunt heeft. Ik snap niet hoe het dan komt dat de poolkappen bestaan... Is de concentratie in zeewater niet hoog genoeg en de temperatuur te laag of zo? Bevatten de poolkappen überhaupt wel NaCl, of is het zoetwater dat ooit op de een of andere manier daar gekomen en bevroren is?
-
- Berichten: 915
Re: Poolkappen
Simpel: poolijs is zoet water...
Als water waar NaCl is in opgelost bevriest, bevriest het water en wordt de concentratie aan NaCl in het niet bevroren water hoger. Een ijsrots is dus puur massief zoet water, met ergens in het midden een onbevroren hoeveelheid, ingesloten, zout water.
Probeer het eens in de vriezer, lik aan het ijs en vertel me de smaak.
Als water waar NaCl is in opgelost bevriest, bevriest het water en wordt de concentratie aan NaCl in het niet bevroren water hoger. Een ijsrots is dus puur massief zoet water, met ergens in het midden een onbevroren hoeveelheid, ingesloten, zout water.
Probeer het eens in de vriezer, lik aan het ijs en vertel me de smaak.
- Berichten: 11.177
Re: Poolkappen
Oh, het smeltpunt is overigens een temperatuur en die zal dus lager liggen bij een hogere zoutconcentratie.
- Berichten: 6.853
Re: Poolkappen
Zelfs water dat is verzadigd met zout kan nog bevriezen, al is dat dan bij een temperatuur veel lager dan nul graden. De 3% zout die "gemiddeld zeewater" bevat is echt niet bestand tegen een goede (ant)arctische winter....
- Berichten: 794
Re: Poolkappen
Is dat zo?epiphonix schreef: Een ijsrots is dus puur massief zoet water, met ergens in het midden een onbevroren hoeveelheid, ingesloten, zout water.
Waarom? Ijsbergen zijn afkomStig van brokken gletsjer (zoet) die in zee storten en dan alleen maar smelten. Er komt geen zout water in de brok.
Edit: er zijn natuurlijk ook ijsschotsen van aangegroeid zee-ijs (dit i.t.t. land-ijs) maar dat groeit aan, aan de buitenzijde en sluit dus geen water in.
-
- Berichten: 50
Re: Poolkappen
Zelfs water dat is verzadigd met zout kan nog bevriezen, al is dat dan bij een temperatuur veel lager dan nul graden. De 3% zout die "gemiddeld zeewater" bevat is echt niet bestand tegen een goede (ant)arctische winter....
Mag ik concluderen uit de antwoorden van epiphonix en rwwh dat zeewater bij voorkeur bevriest als zoet water (wat in de praktijk kennelijk gebeurt), maar dat als er enig zout aanwezig is het water ook nog kan bevriezen?Simpel: poolijs is zoet water...
Als water waar NaCl is in opgelost bevriest, bevriest het water en wordt de concentratie aan NaCl in het niet bevroren water hoger.
- Berichten: 6.853
Re: Poolkappen
Wat gebeurt er als je zout water verdampt? Juist: alleen het water verdampt, en zouter water blijft achter. En als je heel hard kookt? Dan spettert het zoute water mee naar boven.
Wat gebeurt er als je zout water bevriest? Alleen het water bevriest, en zouter water blijft achter. En als je heel hard bevriest? Dan worden er druppeltjes zout water in het ijs ingesloten.
De moraal? Zout lost alleen op in vloeibaar water, niet (slechts zeer beperkt) in ijs, en niet in waterdamp.
Wat gebeurt er als je zout water bevriest? Alleen het water bevriest, en zouter water blijft achter. En als je heel hard bevriest? Dan worden er druppeltjes zout water in het ijs ingesloten.
De moraal? Zout lost alleen op in vloeibaar water, niet (slechts zeer beperkt) in ijs, en niet in waterdamp.