Springen naar inhoud

waarom elektronen niet tegen de kern plakken?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

xaviersmet

  xaviersmet


 • >25 berichten
 • 39 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 september 2008 - 19:51

Eerst en vooral: dit is geen 'echte' chemievraag, eerder kernfysica (kwantummechanica?), maar iemand onder jullie moet 't wel weten...

Vraag:
(1) waarom plakt het elektron van een H-atoom niet tegen de kern, aangezien ze beide een even grote maar tegengestelde lading hebben, en tegengestelde ladingen elkaar aantrekken?

Of, algemener, voor alle atomen:
(2) waarom plakken de elektronen in gelijk welke atoom niet tegen de kern?
Op (2) had ik al een gedeeltelijk antwoord gekregen (geen idee of het volledig is), nl. "elektronen stoten elkaar onderling natuurlijk ook af".
Maar dan zouden de protonen in de kern elkaar ook afstoten? Niet dus, wegens de sterke kernkracht.
Ik zoek dus vooral een antwoord op vraag (1).

Alvast bedankt,
Xavier

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DeeVee

  DeeVee


 • >250 berichten
 • 252 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 september 2008 - 21:01

Het heeft inderdaad met kwantummechanika te maken :cry:

Het antwoord op je vraag zit in de Schr├┤dingervergelijking. Veel meer kan ik je hierover ook niet vertellen maar in het boek 'Toeval' van Anton Zeilinger wordt hier op min of meer begrijpelijke taal op in gegaan.

#3

xaviersmet

  xaviersmet


 • >25 berichten
 • 39 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 september 2008 - 21:31

Bedankt voor 't snelle antwoord, en de referentie.

Het antwoord op je vraag zit in de Schr├┤dingervergelijking.

Het fijne ken ik er ook niet van, maar is die Schr÷dingervergelijking niet enkel een kansverdeling voor de positie van een elektron in de ruimte? M.a.w, het is een beschrijving van waar het elektron waarschijnlijk zit.
Maar is er geen (eenvoudiger) antwoord op de vraag waarom het elektron een afstand behoudt van de kern, zonder die vergelijkingen te bestuderen? Ik wil niet weten waar het zit, maar waarom het daar zit :oops:

#4

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 september 2008 - 11:06

Misschien heb je hier iets aan: http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/1078

Aanvulling: Het is even geleden voor me, maar het is dacht ik als volgt:
Normaal gesproken heb je gelijk, echter dit geldt voor klassieke mechanica. Echter op deze schaal komt er inderdaad kwantum mechanica bij kijken. Een electron beweegt dan ook niet rond een atoomkern zoals de maan om de aarde draait, of de aarde om de zon. Een electon heeft een bepaald gebied waarin het electron met een hoge mate van waarschijnlijkheid te vinden is, bij zijn energietoestand op dat moment.
Als een electron aangeslagen wordt, komt hij in een ander gebied terecht. Valt hij terug, zendt het electron electromagnetische straling uit en valt naar de grondtoestand. Omdat deze energietoestanden van het electron scherp gedefinieŰerd zijn, zijn er geen tussenstappen of posities mogelijk. Het is of het ÚÚn, of het ander. Een energieniveau lager dan de grondtoestand is niet mogelijk, en is de kans om het electron in het daarbij passende gebied het grootst. Echter, dit is een kansverdeling. Volgens de kwantummechanika is het niet onmogelijk dat het electron zich op (miljoenen) kilometers afstand bevindt. Wel een uiterst kleine kans, maar niet nul.
Het is trouwens mogelijk dat een electron in sommige gevallen WEL door de kern wordt opgenomen: http://nl.wikipedia....lektronenvangst

Veranderd door Raspoetin, 30 september 2008 - 11:34

I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures