[scheikunde] Esters en kookpunten
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 36
[scheikunde] Esters en kookpunten
Hallo,
Een week voor de vakantie hebben we esters voorbereid, die van mij was : Azijnzuuranhydride met 3-methyl-1-butanol, mijn vraag is hoe kan ik achterkomen wat de kookpunt van deze ester is? Heb het namelijk nodig voor destilatie.
Alvast bedankt.
Hellsgate
Een week voor de vakantie hebben we esters voorbereid, die van mij was : Azijnzuuranhydride met 3-methyl-1-butanol, mijn vraag is hoe kan ik achterkomen wat de kookpunt van deze ester is? Heb het namelijk nodig voor destilatie.
Alvast bedankt.
Hellsgate
-
- Berichten: 139
Re: [scheikunde] Esters en kookpunten
probeer www.acors.be of www.sigmaaldrich.com eens (zoeken op structuur)
verder kun je ook in de MERCK-Index of in "the handbook of chemistry and physics" kijken (als jullie die op school hebben)
De ester die je gemaakt hebt heet ookwel isoamyl acetaat (isoamyl acetate)
ik zie net dat ik de MERCK-Index thuis heb liggen:
Isoamyl acetate:
kleurloze vloeistof met peer achtige geur en smaak
Kookpunt: 142 oC
Technische graad isoamyl acetaat kookt tussen de 120-145 oC
ik hoop dat je hier iets mee kunt
Luuk
verder kun je ook in de MERCK-Index of in "the handbook of chemistry and physics" kijken (als jullie die op school hebben)
De ester die je gemaakt hebt heet ookwel isoamyl acetaat (isoamyl acetate)
ik zie net dat ik de MERCK-Index thuis heb liggen:
Isoamyl acetate:
kleurloze vloeistof met peer achtige geur en smaak
Kookpunt: 142 oC
Technische graad isoamyl acetaat kookt tussen de 120-145 oC
ik hoop dat je hier iets mee kunt
Luuk
-
- Berichten: 36
Re: [scheikunde] Esters en kookpunten
heel erg bedankt,LvS schreef: probeer www.acors.be of www.sigmaaldrich.com eens (zoeken op structuur)
verder kun je ook in de MERCK-Index of in "the handbook of chemistry and physics" kijken (als jullie die op school hebben)
De ester die je gemaakt hebt heet ookwel isoamyl acetaat (isoamyl acetate)
ik zie net dat ik de MERCK-Index thuis heb liggen:
Isoamyl acetate:
kleurloze vloeistof met peer achtige geur en smaak
Kookpunt: 142 oC
Technische graad isoamyl acetaat kookt tussen de 120-145 oC
ik hoop dat je hier iets mee kunt
Luuk
onze leraar wist het zelf niet, hij weet niet eens wat die structuren zijn...
nogmaals hel erg bedankt..
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Esters en kookpunten
hallo Hellsgate,
ik moet nu ook dat ester voorbereiden en ik vind het moeilijk.
Is het bij jou helemaal gelukt met het voorbereiden?
Kan je helpen met de reactie tussen azijnzuuranhydride en 3-methyl-1-butanol?
liefs
ik moet nu ook dat ester voorbereiden en ik vind het moeilijk.
Is het bij jou helemaal gelukt met het voorbereiden?
Kan je helpen met de reactie tussen azijnzuuranhydride en 3-methyl-1-butanol?
liefs
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Esters en kookpunten
Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij een gewoon carbonzuur. Alleen is in dit geval de zure H vervangen door een hete acetylgroep. Dus in zuur milieu zal een van de carbonylzuurstofatomen geprotoneerd worden, waardoor de carbonylkoolstof positief geladen wordt. Op deze + lading zal een vrij elektronenpaar van je alcohol aanvallen. Vervolgens zal de acetylgroep als leaving group vertrekken en de H meenemen van de alcohol. De H op de carbonylgroep zal tijdens het vertrekken van de LG eraf gaan waarna de dubbele binding van de carbonylgroep hersteld wordt.