Zetmeel maken

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 21

Zetmeel maken

Hey.!

voor ons profielwerkstuk moeten we met behulp van zetmeel de concentratie van vitamine C gaan bepalen. We hebben één methode gevonden om dit te doen, al denken wij dat dit niet haalbaar is omdat wij geen sapcentrifuge hebben. De manier die we gevonden hebben is de volgende:


Benodigheden:

Sapcentrifuge

Zetmeelaardappel

Een gewone aardappel bestaat voor ongeveer een vijfde deel uit zetmeel, een echte zetmeelaardappel bestaat voor ongeveer een vierde uit zetmeel. Schil de aardappel en stop hem in de sapcentrifuge. Het sap in een glas doen en een kwartiertje laten staan. Op de bodem van het glas wordt het witte zetmeel zichtbaar.

Wij hadden van wat vrienden gehoord dat je het ook kan door aardappels in stukjes te snijden en dan in een flesje met water te doen, af en toe te schudden en dit een paar keer te herhalen en vervolgens blijft er zetmeel over.

Hebben jullie een makkelijk uit te voeren manier om zelf zetmeel te maken?

Berichten: 8

Re: Zetmeel maken

Zetmeel maken? ik denk dat je een zetmeel oplossing wil verkrijgen?

Waarvan wil je het gehalte vitamine c bepalen?

De enige nauwkeurige manier die ik ken is een jodometrische bepaling van het vitamine-c gehalte. Waarvan wil je het gehalte vitamine c bepalen?

Als zetmeel bron kun je het beste een potje oplosbaar zetmeel kopen, aangezien dit nogal duur is kun je ook stijfsel kopen, eerst mengen met een klein beetje koud water en voeg hier al roerend kokend water aan toe.

Vitamine c (ascorbinezuur C6H8O6 ) is een wit poeder dat met water een kleurloze oplossing geeft. Het is een zwak zuur. Vitamine c is een reductor en reageert volgens onderstaande reactievergelijking:

C6H8O6 ---> C6H6O6 + 2 H++ 2 E -

voor een vitamine c tablet gaat de bepaling als volgt,

verpulver het vitamine c tablet, voeg demi water toe en los al het vitamine hierin op.

Zorg er vervolgens voor dat al het opgeloste vitamine c in een erlemeyer komt,

pipeteer vervolgens 25,00 ml kaliumtrijodide oplossing ( 0,200 M oplossing van KI + I2 waarbij I2 de molariteit van KI3 bepaald) en voeg dit toe aan de erlenmeyer.

titreer nu met een natriumthiosulfaat-oplossing (0,250 M ) tot een lichtbruine oplossing, voeg dan een scheut stijfels toe en titreer verder tot de blauwe kleur 10 sec. wegblijft! let op deze kleur omslag zal omslaan met 1 druppel van donker blauw naar kleurloos (of de orginele beginkleur)

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Berichten: 8

Re: Zetmeel maken

hmm ja geen idee wat ik daar fout doe hoor hen gewoon H+ de + 2 keer tussen sub gezet ??

Berichten: 541

Re: Zetmeel maken

even offtopic je doet het met superscript fout door

C6H8O6 zo te schrijven inplaats van C6H8O6

Reageer