Isoprop brandstof / isoprop distillatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Isoprop brandstof / isoprop distillatie

Hallo allemaal . In een notendop , ik heb de mogelijkheid om gratis aan grote hoeveelheden vervuilde isopropanol te komen . Zeg maar 2 a 300 liter per maand .

Dit "afval" bestaat uit naar schatting 40% H2O , kleurstoffen , dode bacterien en organische resten . Een test sample is -net wel /net niet- brandbaar .

Vandaar de schattin,g van 40% water .

Ik ben er nu over aan het denken om dit spul te gaan distileren om de ipa er uit te halen . In theorie moet ik op 88% ipa kunnen komen . Azeotroop ipa / water ligt op 88% . Kookpunt ipa 83°C . Ik kan zonder veel moeite een toestel bouwen dat zo'n 50liter product per keer aankan , met een reflux kolom uiteraard .

Ik heb ook een programmeerbaar motormanagement waarmee ik zowel injectie als onsteking onder controle heb . Momenteel 190Pk op lpg injectie .

Vragen die ik me bij dit project stel .

Gaat 88% mengselsterkte voldoende zijn . Ik heb geen ervaring met alcoholen .

Soms voegt men bij hoog vermogen motoren water toe om de klopvastheid te verhogen . Mogelijk is die 12% H2O geen probleem . Moet ik gewoon méér injecteren om een stoichometrische verbranding te krijgen .

Is het eventueel mogelijk , en zo ja hoe om de azeotroop te doorbreken en hogere concentraties te halen .

Hoe zit het energetisch . Als ik bv 1 liter propaan moet opbranden op twee liter distillaat te krijgen , dan kan ik beter op lpg bijven rijden .

Opmerkingen , gedachten ..... brainstorm away zou ik zeggen . :D

Oh ja , aub geen opmerking hoe gevaarlijk en moeilijk en illegaal dit wel is . Ik heb echt wel voldoende technische background om te weten waar ik mee bezig ben .

Berichten: 132

Re: Isoprop brandstof / isoprop distillatie

Ik zat er over na te denken, maar is het niet gemakkelijker om het water te adsorberen, bijvoorbeeld met een overvloed kopersulfaatanhydride (ik noem maar wat). Ik stel me zo voor dat je op die manier al het water bindt als kristalwater. Decanteren en klaar. Kopersulfaat is herbruikbaar door het te verhitten.

Je voordeel is een watervrije brandstof.

Berichten: 2

Re: Isoprop brandstof / isoprop distillatie

Als dat zou kunnen op die manier .

Een eerste run op de distilleerkolom om een troepvrije oplossing te krijgen .

Er zit nogal wat kleurstof in en dat moet er zowieso uit .

Daarna kopersulfaat erbij en ik hou een pure alcohol over .

Lijkt haast te eenvoudig op die manier .

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Isoprop brandstof / isoprop distillatie

spidey schreef: Ik zat er over na te denken, maar is het niet gemakkelijker om het water te adsorberen, bijvoorbeeld met een overvloed kopersulfaatanhydride (ik noem maar wat). Ik stel me zo voor dat je op die manier al het water bindt als kristalwater. Decanteren en klaar. Kopersulfaat is herbruikbaar door het te verhitten.

Je voordeel is een watervrije brandstof.
Dat decanteren zou ik niet doen. Netjes op de bodem laten liggen. Alcohol is nogal hygroscopisch. Zonder een permanent droogmiddel blijft het dus niet droog.

Berichten: 132

Re: Isoprop brandstof / isoprop distillatie

@FsWd: Daar heb je natuurlijk gelijk in. Ik had alleen wat meer de toepassing zelf in het hoofd. Pakweg 1% water zal niet een probleem zijn voor verbranding. Dus scheiden na onttrekking van het water en in een gesloten fles opslaan.

Om het kopersulfaat te hergebruiken, moet je het toch op een manier scheiden. Filteren is wellicht beter, omdat je dan een minimum aan mineralen in je verbrandingskamer krijgt. En koperoxide (wat er bij verbranding aan minerale substantie vermoedelijk overblijft) is niet echt fijn voor je motor.

Het dehydreren gaat volgens het Handbook of Inorganic Chemicals als volgt:
Physical Properties

The anhydrous salt is greenish-white rhombohedral crystals or amorphous powder; hygroscopic; density 3.60 g/cm3; decomposes above 560°C; soluble in water; insoluble in ethanol.

The pentahydrate is large blue triclinic crystal or light-blue amorphous powder; refractive index 1.514; density 2.28 g/cm3; loses water on heating—two molecules at 30°C, becomes a monohydrate at 110°C and anhydrous at 250°C; very soluble in water; moderately soluble in methanol; slightly soluble in ethanol.


Hoe groot nu de oplosbaarheid in ethanol is, is onduidelijk. Het lijkt erop dat hoe langer de keten, hoe minder oplosbaar het is in alcoholen, dus in isopropanol zal de oplosbaarheid naar schatting slecht zijn. Wellicht de moeite van een proefje waard?

Reageer