[scheikunde] Anethol in pastis
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 12
[scheikunde] Anethol in pastis
We hebben tijdens een labo de effecten en gebruik van anethol moeten onderzoeken. Hieruit volgde dat de verhouding van anethol op ethanol in de pastis bepaalde of de drank al dan niet troebel werd.
Waarom dat zo is was logisch, maar we ondervonden ook dat de temperatuur er een invloed op heeft.
Onder een bepaalde temperatuur werd het mengsel steeds troebel ( die temperatuur kon verhoogd/verlaagd worden door andere volumepercentages alcohol ) maar waarom zorgt die lage temperatuur juist voor het troebel worden van de drank?
Alvast bedankt
Waarom dat zo is was logisch, maar we ondervonden ook dat de temperatuur er een invloed op heeft.
Onder een bepaalde temperatuur werd het mengsel steeds troebel ( die temperatuur kon verhoogd/verlaagd worden door andere volumepercentages alcohol ) maar waarom zorgt die lage temperatuur juist voor het troebel worden van de drank?
Alvast bedankt
-
- Berichten: 1.122
Re: [scheikunde] Anethol in pastis
een kleinigheid dat ook een rol kan spelen: als je de oplossing afkoeld in een fles dan vormt zich condens dat vervolgens de pastis in gaat en zorgt voor troebeling.
Zagen jullie een omkeerbaar proces? Dus vertroebeling bij temperatuursverlaging en vervolgens weer het verdwijnen van de vertroebeling bij temperatuurverhoging?
Zagen jullie een omkeerbaar proces? Dus vertroebeling bij temperatuursverlaging en vervolgens weer het verdwijnen van de vertroebeling bij temperatuurverhoging?
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] Anethol in pastis
Bedoel je nu het troebel worden van de pastis zèlf..., of het troebel worden na toevoeging van water?
Het troebel worden na toevoeging van water wordt veroorzaakt door het anethol. Dit lost slecht op in water (de oplossing wordt troebel), maar goed in ethanol.
Het troebel worden na toevoeging van water wordt veroorzaakt door het anethol. Dit lost slecht op in water (de oplossing wordt troebel), maar goed in ethanol.
-
- Berichten: 12
Re: [scheikunde] Anethol in pastis
Dat de anethol niet oplost in water, en daarom alleen oplost als de pastis een voldoende hoog volumepercentage alcohol heeft, daar was ik al achtergekomen .
Maar welke rol speelt de temperatuur hierbij? Bij eenzelfde % alcohol wordt de pastis wel troepen bij lage temperaturen, en helder bij kamertemperatuur.
( En ja,he was een omkeerbaar proces. Eerst afkoelen, daarna terug opwarmen tot de pastis terug helder was)
Maar welke rol speelt de temperatuur hierbij? Bij eenzelfde % alcohol wordt de pastis wel troepen bij lage temperaturen, en helder bij kamertemperatuur.
( En ja,he was een omkeerbaar proces. Eerst afkoelen, daarna terug opwarmen tot de pastis terug helder was)
-
- Berichten: 1
Re: [scheikunde] Anethol in pastis
anethol heeft een smeltpunt van 20-21°C en door z'n apolair karakter klonterd het wat samen en vormt het een suspensie als je het terug opwarmt wordt het weer vloeibaar
-
- Berichten: 12
Re: [scheikunde] Anethol in pastis
Dat ik daar niet aan dacht, stom van me :p.anethol heeft een smeltpunt van 20-21°C en door z'n apolair karakter klonterd het wat samen en vormt het een suspensie als je het terug opwarmt wordt het weer vloeibaar
Bedankt voor het antwoord David