[scheikunde] tafelazijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 33
[scheikunde] tafelazijn
hallo, scheikundigen
op school hebben we een titratie gedaan
we moesten dus een bepaalde hoeveelheid azijn in een bekerglas doen.
En daar steeds wat NAOH bij druppelen zodat we net op dat omslagpunt kwamen te zitten (equivalentiepunt).
maar goed. dit is dan toch de zuur base reactie die optreed
H+ + OH- = H2 O (L)
omdat wij op school alleen de ionen opscrijven die aan de reactie meedoen.
ik hoor van jullie als dit goed is, ff als feedback, of hoe jullie het zouden opschrijven
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Marjanne: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
op school hebben we een titratie gedaan
we moesten dus een bepaalde hoeveelheid azijn in een bekerglas doen.
En daar steeds wat NAOH bij druppelen zodat we net op dat omslagpunt kwamen te zitten (equivalentiepunt).
maar goed. dit is dan toch de zuur base reactie die optreed
H+ + OH- = H2 O (L)
omdat wij op school alleen de ionen opscrijven die aan de reactie meedoen.
ik hoor van jullie als dit goed is, ff als feedback, of hoe jullie het zouden opschrijven
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Marjanne: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] tafelazijn
Klopt, maar je moet er ook het azijnzuurevenwicht bij vermelden:
CH3COOH <-> CH3COO- + H+
Azijnzuur splitst namelijk niet helemaal in water, dit gebeurt pas naarmate je meer loog toevoegt. Die hoeveelheid is wat meer dan dat je bijvoorbeeld hetzelfde aantal mol zoutzuur zou titreren. Azijnzuur is namelijk een zwak zuur.
CH3COOH <-> CH3COO- + H+
Azijnzuur splitst namelijk niet helemaal in water, dit gebeurt pas naarmate je meer loog toevoegt. Die hoeveelheid is wat meer dan dat je bijvoorbeeld hetzelfde aantal mol zoutzuur zou titreren. Azijnzuur is namelijk een zwak zuur.
-
- Berichten: 33
Re: [scheikunde] tafelazijn
ja oke dat evenwicht is bereikt als je op het equivalentiepunt zit.
Op onze school maken we geen onderscheid tussen sterke en zwakke zuren
maar ik zal het erbij zetten.
bedankt voor je reactie hoor!!!!
Op onze school maken we geen onderscheid tussen sterke en zwakke zuren
maar ik zal het erbij zetten.
bedankt voor je reactie hoor!!!!
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] tafelazijn
Mja dat vind ik dus een grove fout van je school.