EDTA schoonmaakmiddel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

EDTA schoonmaakmiddel

Als practicum hebben wij de concentratie EDTA in een zelfgekozen schoonmaakmiddel moeten bepalen. Dit hebben we gedaan door een standaard calciumoplossing en een standaard magnesiumoplossing te maken en deze te titreren met het schoonmaakmiddel. Als indicator hebben we Eriochrome Black T gebruikt. De indicator in de calciumoplossing sloeg na x ml schoonmaakmiddel om, maar in de magnesiumoplossing gebeurde dit niet. Nu blijkt dat EDTA niet meer mag toegevoegd worden als complexvormer in schoonmaakmiddelen. Volgens de fabricant bevat het schoonmaakmiddel de volgende bestanddelen:

-Aqua

-Lactic Acid

-PPG-2 Butyl Ether

-C9-11 Pareth 6

-Sodium C14-17 Alkyl Sec Sulfonate

-Sodium Lactate

-Xanthan Gum

-Parfum

-Limonene



Zou een van deze bestanddelen een vervanger van EDTA zijn? En zoja, waarom neemt het Ca2+ wel op en Mg2+ niet?

Berichten: 29

Re: EDTA schoonmaakmiddel

Het zou lactic acid kunnen zijn. Dit is een organisch zuur (melkzuur) wat kan reageren met allerlei Ca/Mg zouten. Deze zouten geven het water zijn hardheid (ºD).

De reden dat Ca2+ wel wordt opgenomen kan liggen aan de vorm waarin dit zout zich in het water bevindt. Een bepaald Ca-zout reageert wellicht sneller met melkzuur dan een Mg-zout. (heb je geprobeerd je oplossing op te warmen?) Dit kan trouwens ook liggen aan de zuurconcentratie...

Het is bv. zo dat CaOH en melkzuur met elkaar reageren tot Ca-lactaat. Dit is een exotherme reactie (er komt dus warmte vrij). Dit verloopt dus makkelijker dan de reactie met CaCO3.

Succes ermee!

Berichten: 2

Re: EDTA schoonmaakmiddel

Het Ca2+ komt van het zout CaCO3 en Mg2+ van MgO. Beide zouten zijn volledig opgelost door een beetje geconcentreerd zoutzuur toe te voegen. De vorm van het zout heeft hier dan toch niets meer mee te maken, want ze zijn immers volledig opgelost?

De titratie zelf vond plaats onder een pH van 10 d.m.v. een ammoniumbuffer.

Ik zal nog maar een keer proberen contact op te nemen met het bedrijf. In ieder geval bedankt

Reageer