Springen naar inhoud

Houdbaarheid chemische producten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cola_CF

  Cola_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 december 2008 - 07:56

Hallo iedereen,

Graag had ik wat meer informatie gehad over de houdbaarheid van chemische producten. Ik ben bezig met het terug in orde stellen van een laboratorium en heb hier een groot aantal chemische producten gevonden die daar al zeker 15 jaar staan. Op sommige producten staat een vervaldatum, op andere niet. Nu moet ik wel zeggen dat deze producten in een tropisch klimaat zijn bewaard (een gemiddelde van 28įC gok ik en toch ook wel vochtig). Het is onmogelijk volgens mij om de hele lijst van producten hier te geven en nu vroeg ik mij af of er ergens een website bestaat die meer info over de houdbaarheid per product kan geven. Het zou goed zijn, moesten we niet al deze producten moeten weggooien, maar langs de andere kant kunnen we onmogelijk analyses uitvoeren zonder dat we de betrouwbaarheid van de producten kennen.

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_rip1968_*

 • Gast

Geplaatst op 24 december 2008 - 10:14

Als je het aan mij vraagt zou ik niet eens meer willen weten wat de houdbaarheid is van de chemicaliŽn. Als je al zelf twijfelt aan de kwaliteit is het verstandiger om deze niet meer te gebruiken zoals je zelf al zegt.

Ik zou dus gewoon nieuwe chemicaliŽn aanschaffen en de oude gewoon laten vernietigen. Als je nl. hier wel mee aan de slag gaat dan is de kans dat je het meerdere keren moetn analyseren en nieuwe chemicalŽn moet aanschaffen een veel duurdere optie dan gelijk alles nieuw aanschaffen.

Een website kan ik je niet geven die is er zover ik weet niet

groeten
rip1968

#3

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 december 2008 - 10:22

Ik denk dat u niet zozeer moet zoeken naar websites met de houdbaarheid van chemicaliŽn, maar naar de eigenschappen en stabiliteit van een chemicalie.

ChemicaliŽn ¬ībederven¬ī door aantrekking van vocht, door oxidatie door zuurstof uit de lucht, door absorptie van koolzuurgas uit de lucht, of door omzetting omdat het product niet voor langere tijd stabiel is.
Meestal kun je dit aan het chemicalie zelf al zien. Als het een droog, rul poeder met ťťn uniforme kleur is, dan mag je er wel van uitgaan dat het nog goed is.
Als de kleur niet homogeen is, als het chemicalie klonterig is geworden, als het duidelijk niet een homogene samenstelling heeft (grotere klonten tussen kleinere klonten of poeder), dan is het niet meer als zodanig bruikbaar.

Voorbeelden van chemicaliŽn die in die zin ¬īsnel bederven¬ī, zijn hydroxiden (absorptie van koolzuur), hygroscopische chemicaliŽn (bijv. fenol, natriumsulfide, anhydrische chloriden en sulfaten), ijzer(II) zouten (oxidatie door luchtzuurstof).


Edit: ik ga er hierbij vanuit dat u zoveel mogelijk wilt bewaren om kosten te sparen. Als de kosten niet het grootste probleem zijn, dan sluit ik me aan bij de post van rip1968.

Veranderd door Marjanne, 24 december 2008 - 10:23


#4

Cola_CF

  Cola_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 december 2008 - 10:35

Het is inderdaad om kosten te besparen dat ik een oplossing zoek. Anders had ik ze inderdaad al weggedaan. Het gaat voornamelijk over chemicaliŽn en producten om fytopathologische analyses te doen (milieus en buffers bereiden, ...).

#5

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 december 2008 - 11:03

Ik moest opzoeken wat fytopathologie precies ook alweer was... :oops:

Misschien dat iemand anders de risico¬īs kan schatten. Ikzelf, als milieuchemicus, zou zeggen: jammer van de kosten...

#6

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 december 2008 - 13:04

Een potje kan ook "bederven" doordat de concentratie verloopt (bijvoorbeeld door verdamping). Dit is vooral van belang voor verdunde standaarden en buffers. Ook zijn er stoffen die minder stabiel zijn als er licht op valt, of als de temperatuur hoger is. De omstandigheden waaronder stoffen worden bewaard kunnen dus van belang zijn. Als laatste wil ik nog isotopen noemen die een vervaltijd vertonen.

Wat zijn de kosten als je er later achter komt dat de analyses niet zijn gelukt?

Veranderd door rwwh, 25 december 2008 - 13:06


#7

Cola_CF

  Cola_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2009 - 10:58

Bedankt alvast voor de informatie!

Vermits ik niet meer zo geweldig goed ben in al die chemie-termen, heb ik een lijstje gemaakt van de producten die we spoedig gaan nodig hebben. Is het mogelijk om kort te zeggen of deze producten nog eventueel houdbaar zijn? Ze zijn wel bewaard in een open kast, in redelijk vochtig klimaat en een gemiddelde van 28 graden of zo...

De volgende producten hadden een vervaldatum, maar ik heb al vaak gehoord dat er veel producten zijn die een vervaldatum moeten volgens de wet, maar die eigenlijk nooit vervallen. Is dit het geval bij volgende producten?

Bacteriologische agar (agar bactťriologique, vervaldatum 01/1998)
Voedende agar (agar nutritif, vervaldatum 07/2007)
Agar (vervallen sinds 02/2007)
Bromothymol Blue (BTB, dibromothymolsulfonephtalein, vervaldatum 2003)
Vleesextract (vervaldatum 04/1994)
Gistextract (03/2006)
(NH4)2SO4 (04/1988)

Volgende producten hebben geen vervaldatum, maar zijn aangekocht begin de jaren 90:
Citroenzuur (acide citrique)
NaCl
(NH4)H2PO4
KH2PO4
K2HPO4
Na2HPO4.2H2O
Na2HPO4.12H2O
Casein hydrolysate (Hydrolysat acide de casťine)
Jodium en kaliumjodide-oplossing verdund volgens Lugol
Safranine
FeSO4
MgSO4.7H2O
Kristalviolet (kleurstof)


Al een zeer grote merci van op voorhand!

#8

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 05 januari 2009 - 11:07

Wil je in je posts proberen om sub- en superscript te gebruiken? Dat maakt het geheel wat leesbaarder (zie hier hoe je dat moet doen).

Wat betreft je vraag: volgens mij zijn de stoffen zonder datum inderdaad (bij benadering) onbeperkt houdbaar. De enige waar ik mijn vraagteken bij zou zetten is het caseÔne-hydrolysaat omdat dat denk ik enigszins gevoelig kan zijn voor oxidatie.

Van de stoffen met vervaldatum kan ik je in ieder geval zeggen dat je de agars niet meer moet gebruiken. Deze gaan merkbaar achteruit bij zelfs korte overschrijding van de datum.
Van zowel BTB als ammoniumsulfaat ((NH4)2SO4) denk ik dat de datum slechts indicatief is maar dat daar weinig mee kan gebeuren.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#9

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2009 - 13:13

Ik sluit me aan bij Beryllium. Van die onderste lijst is alleen FeSO4 ook gevoelig voor oxidatie. Kijk eens in die pot. Als het een mooi mint-kleurig produkt is, dan is het nog goed. Zit er een bruingele korst op, of zitten er bruingele korrels doorheen, dan zou ik het nieuw kopen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures