Springen naar inhoud

Neveneffecten elektrolyse


 • Log in om te kunnen reageren

#1

remcoreuvers

  remcoreuvers


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2009 - 13:24

Voor ons profielwerkstuk hebben wij een beetje ge-experimenteert met het elektrolyseren van water, aangevuld met een zwavelzuur oplossing als elektrolyt. We ondervonden weinig tot geen problemen, maar zaten aan het eind wel met een paar vragen. Tot onze verbazing ontstond na een tijdje elektrolyseren een soort van laag in het water (ongeveer 5 cm onder de waterspiegel). Dit alles gebeurde in ons zelfgemaakte toestel van Hoffman. Als eerst dachten wij aan een bepaalde olie dat nog aanwezig moest zijn in ons toestel, maar dit was zeer onwaarschijnlijk, aangezien we alles meerdere keren schoongemaakt hebben. De gasbelletjes die tijdens het elektrolyseren ontstonden 'botsten' tegen deze laag aan en de laag bewoog ook 'ritmisch' op en neer. Het kan komen doordat we 2 kurken gebruikten in 2 van de 3 uiteinden in onze opstelling (dit was een testje om te kijken naar de druk). Aan de waterstofkant was het duidelijker te zien. Dus onze vraag is: heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn, of heeft iemand ooit ervaringen gehad met een soortgelijk verschijnsel?

Alvast bedankt
Groetjes R Reuvers (6 gymnasium)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2009 - 15:12

Remco,

Tijdens de waterelectrolyse in een verdunde zwavelzuuroplossing ontstaan er concentratieverschillen in het zuur. De gasontwikkeling aan beide electroden zorgt waarschijnlijk niet voor voldoende roering om die verschillen geheel te elimineren.
Aan de kathode (negatieve pool) wordt de zuurconcentratie verlaagd en aan de anode
(positieve pool) stijgt de zwavelzuurconcentratie.
Je krijgt hier meer duidelijkheid over als je beide electroden vanaf het begin van het experiment goed observeert. Zie je naast de bel vorming ook brekingindex verschillen optreden in de omgeving van de electroden? En wat gebeurt er als je de electrolyse lange tijd voortzet? Hopenlijk vind je door goede observatie het antwoord op je vraag.
De oorzaak van de concentratieveranderingen kun je beredeneren met behulp van de migratie van de anionen en kationen naar respectievelijk de anode en de kathode.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#3

remcoreuvers

  remcoreuvers


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2009 - 23:05

Heey,
Heel erg bedankt voor je antwoord. We hebben enkele leraren gevraagd een verklaring te geven en de meesten stonden met de mond vol tanden. Een verklaring leek erg op de jouwe, dus we gaan er van uit dat het klopt.
Groetjes

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures