Springen naar inhoud

Vitamine C als antioxidant


 • Log in om te kunnen reageren

#1

StaceyRachel

  StaceyRachel


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2009 - 17:09

Wij doen een profielwerkstuk over vitamine C. We willen hiervoor ook de werking van vitamine C als antioxidant bekijken. We weten een beetje hoe het werkt (het berust op het afstaan van waterstofatomen van de OH-groepen die het vitamine C bevat. Elk vitamine C molecuul kan hierdoor twee vrije radicalen onschadelijk maken.). Maar hoe precies is ons nog een beetje onduidelijk. Wij vonden elders op dit forum de volgende afbeelding:

Geplaatste afbeelding

Zou iemand deze reactie (van vitamine C als anti-oxidant) stap voor stap kunnen uitleggen, zodat het voor ons wat helderder wordt?

Alvast Bedankt!
Mvgr,
Stacey&Rachel (VWO6)

Veranderd door StaceyRachel, 25 januari 2009 - 17:24


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 januari 2009 - 17:56

Dat HO. wat je ziet is een radicaal. Die hebben een ongevuld elektronenpaar en willen die zo snel mogelijk vol hebben.

Het hydroxyradicaal zal daarom een elektron stelen van een vrij elektronenpaar van het vit C., welke staat aangegeven met een +-je, omdat ie 1 elektron mist. Vervolgens zal ook het proton afsplitsen wat eraanzat, de bindingselektronen zullen bij de zuurstof blijven. Met wat omklappingen van de dubbele banden komt het radicaal op de naastgelegen C terecht.

Een 2e radicaal zal weer een elektron stelen van een vrij elektronenpaar. Dit 2e ontstane radicaal zal het eerste opheffen en vit C. zal weer een proton loslaten.

Je zou dit kunnen zien als een soort redoxreactie:

HO. + e- --> HO-

C6H8O6 --> C6H6O6 + 2e- + 2 H+

H+ + OH- --> H2O

Totaal:

2 HO. + C6H8O6 --> 2 H2O + C6H6O6

#3

StaceyRachel

  StaceyRachel


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2009 - 11:02

Bedankt!

#4

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 maart 2009 - 02:38

Hey,

Ik ben momenteel bezig met mijn profielwerkstuk, waar ook een deel over vitamine C gaat. Hier: http://www.chemiefor...vrije radicalen geef je een uitleg over de werking van vitamine C als antioxidant. Maar ik vraag me af waarom het elektron dat door OH- wordt opgenomen een vrij elektronenpaar is? Waarom kan de OH- dus een elektron stelen van de vitamine C, terwijl die toch gebonden is door de binding tussen de H en de O van de vitamine C?

Alvast bedankt,

Kenny

Uit een mailtje

De OH- steelt ook niets, dat is het product. Wat wel een elektron steelt is een OH radicaal dat dus neutraal is, maar zich niet lekker voelt met maar 1 elektron in zijn orbitaal. En een elektron an sich is geen elektronenpaar. Het kan er wel van afkomstig zijn. Daarbij zitten er in totaal 8 elektronen om die zuurstof heen: 4 van de covalente bindingen en in totaal 2 vrije elektronenparen, die elk nog eens voor 2 elektronen zorgen.

Voor meer informatie over orbitalen, zie google.

Veranderd door Fuzzwood, 09 maart 2009 - 02:41


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures