Waarde kwik

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 3

Waarde kwik

Hallo,

Ik heb thuis een pot kwik staan maar weet niet goed wat ik ermee moet doen.

Wat is dus momenteel de waarde van kwik, en zal dit in de loop der jaren stijgen of dalen.

Danku.

Berichten: 92

Re: Waarde kwik

Ik hoop dat de pot kwik goed is afgesloten. Want kwik is op zijn zachtst gezegd niet gezond voor je.

Ik raad aan om dit naar de zware metalen depot te brengen, aangezien het gebruik van kwik door de Europese Comissie is verboden. Kwik zal dus sowieso steeds minder waard gaan worden.

Verkopen is geen optie, aangezien niemand het ongeveer wil hebben. Gewoon wegbrengen naar het milieudepot is het enige wat in mijn ogen juist is om te doen

Berichten: 3

Re: Waarde kwik

Het wegbrengen naar een depod, zou te spijtig zijn, aangezien ik net zie dat sommige bedrijven/laboranten bij officiele leveranciers toch wel 300euro/250gr voor betalen. En misschien ligt dit aan mij maar als ik zulk bedrag zie, vershijnen er dollar tekens in mijn ogen.

Toch bedankt voor je snelle reactie!

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: Waarde kwik

Gezondheidstechnisch zou ik het ook wegbrengen, maar ik snap dat je er geld voor zou willen vangen als dat ook tot de mogelijkheden behoort. Hier op chemieforum.nl lopen wat hobbychemisten rond, die misschien interesse hebben. Ze zullen dit topic waarschijnlijk vanzelf opmerken.

Als er geen animo voor is, zou mijn gezondheid zwaarder wegen dan mijn portemonnee.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 3.145

Re: Waarde kwik

Kwik is nou ook weer niet zoveel waard. Die prijs die je daar noemt is vast voor extreem zuiver spul, maar gewoon kwik zal denk ik niet meer dan zo'n EUR 20 per 100 gram doen. Labstuff verkoopt het voor die prijs en jij zult daar toch wel iets onder moeten zitten, omdat jouw kwik van onbekende oorsprong (en dus onbekende zuiverheid) is.

Als je kwik in een goed afgesloten pot bewaart, dan hoef je niet bang te zijn voor vergiftiging, je moet het alleen niet morsen op de vloer!

Berichten: 840

Re: Waarde kwik

Ach, zo giftig is het nou ook weer niet. Lijkt me een hype aangestoken door de media, op Youtube lees ik nu comments ,op videos van mensen die spelen met wat kwik, en die luiden als volgt:

-OMG! You are gonna die, it will slowly kill you!

-O! Did you see that, he just touched mercury, poor you!

-Mercury is one of the most toxic compounds on the planet!

Gewoon NIET morsen op leefplekken, of plekken waar je vaak komt, en er kan niet zo heel veel gebeuren.

Kwikverbindingen, dat zijn de boosdoeners, vooral organokwik.

Het lijkt me zonde het weg te doen! Dat zou echt stupide zijn, gezien het aardig wat waard is. Om hoeveel gaat het?

Er zullen misschien labs die er wat voor over hebben, of gewoon hobbyisten particulieren. Ik vind wel dat als je het aan een particulier verkoopt, je tenminste moet aangeven hoe slecht het voor het millieu is, gewoon voor de zekerheid.

Berichten: 3

Re: Waarde kwik

Het gaat om een halve liter, ik gok 6 kilo en lijkt op het eerste gezicht zeer zuiver.

De fles is steeds tot boven gevult met water tegen de dampen en corosie.

Ik denk dat ik hem nog maar wat ga bijhouden, ik heb de fles op zolder gevonden bij mijn grootouders en mijn vader blijkt er zalige herinneringen van te hebben uit zijn kindertijd. Ik vind het niet zo speciaal maar wie weet is het binnen 50jaar een fortuin waard!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Waarde kwik

of evenveel als schroot.

persoonlijk denk ik dat je het beter naar 't gemeentewerf kan brengen. dat spul kan in 50 jaar amper zuiver zijn (en hoe het er uit ziet zegt niets, alleen een analyse kan dat bepalen).

Kwik is in mijn ogen het risico niet waard en als je 15 euro de kilo kan vangen mag je jezelf in je handen knijpen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 840

Re: Waarde kwik

Kwik het risico niet waard?

Zolang het in het flesje blijft is er echt niks aan de hand hoor. Vroeger speelde IEDEREEN in de klas met kwik, en hoeveel mensen zijn nou mentaal de weg kwijt? Niet metallisch kwik overraten... Het is chronisch gezien gevaarlijk.

Het is een vrij waardevol, heel erg zeldzaam metaal, maar het is niet zo heel duur, omdat de ertsen geconcentreerd zijn. Als je het bewaart, zie ik een mogelijke flinke waardestijging, aangezien de ertsen zullen opraken, en er blijft ALTIJD vraag naar kwik, voor sommige applicaties is het niet te vervangen, vooral in specialistische apparatuur.

En dat kwik kan zeker wel zuiver zijn, zelfs na 50 jaar, als het potje goed dicht was.

Een eventuele onzuiverheid kan zijn HgO, welke een geel/oranje/rode kleur kan hebben. Dit zal drijven op het kwik denk ik. Kijk eens (buiten) in de fles of je deze kleur kan waarnemen.

Berichten: 3.145

Re: Waarde kwik

Als je inderdaad 6 kilo kwik hebt, dan is het denk ik toch wel interessant om het proberen te verkopen. Dit zou toch wel een paar honderd euro moeten kunnen opleveren. En ach... als het flesje nu al 50 jaar op die vliering staat, dan kan het daar ook nog wel wat langer blijven staan. Blijkbaar staat het je daar niet in de weg....

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: Waarde kwik

Of het nou 50 of 100 jaar op zolder staat, het kwik blijft gewoon goed hoor.

Je kan het makkelijk kwijt aan hobbyisten die bezig zijn met barometers e.d

Berichten: 109

Re: Waarde kwik

Heb een poosje geleden ook een potje kwik gekocht ivm. mijn elementenverzameling. blijft lagge spul, maar die dop zit er goed op, en dat was ik wel van plan zo te houden ook ;) ben nog altijd niet gek, dus dat met die giftigheid zal wel niet zo'n storm lopen als je er iig niet met je snuffert boven gaat hangen. :D maar er is dus wel zeker animo voor al is 't alleen maar voor de verzamelaars zoals ik.

Berichten: 197

Re: Waarde kwik

Of je gaat er thermometers mee vullen en weer doorverkopen [!] 8-) Je betaalt wel weer meer voor de materialen, maar dan moet de verkoopprijs gewoon omhoog :lol:

Groetjes Marco ;)

p.s.: misschien kun je het ook op Markplaats.nl zetten; ik zeg altijd maar nee heb je en ja kun je krijgen :)

Berichten: 3.145

Re: Waarde kwik

Houd er wel rekening mee dat je 6 kilo kwik niet zomaar met de post mag versturen! Als je het op Marktplaats zet geef dan wel aan dat men het moet ophalen, want als je 6 kilo kwik in een pot hebt, dan kan door dat grote gewicht die pot eenvoudig breken als het flink heen en weer klotst. Je moet er niet aan denken wat voor sores je voor jezelf en voor anderen veroorzaakt als die pot breekt tijdens transport.

Berichten: 197

Re: Waarde kwik

Ja, maar dat lijkt me logisch toch [!]

Reageer