verschil PO4 en PO43-

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

verschil PO4 en PO43-

Ten behoeve van het reguleren van de waterkwaliteit van een aquarium wil ik fosfaat meten. Nu zijn er setjes te koop die de PO4 kunnen meten. Echter fosfaat wordt ook wel aangegeven met PO43-. Wat is nu precies het verschil. En hoe staat PO4 in verhouding tot PO43-?

Berichten: 1.379

Re: verschil PO4 en PO43-

PO4 als chemische stof bestaat niet.

Met PO43- wordt het fosfaat ion aangegeven.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 5

Re: verschil PO4 en PO43-

PO4 als chemische stof bestaat niet.


Kun je dit toelichten. In welke vorm bestaat het dan wel? Bestaat het alleen in theorie? En als PO4 niet bestaat wat meet je dan met meetstrips? Hier een link naar het betreffende product: Tetra PO4

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: verschil PO4 en PO43-

PO4 bestaat inderdaad niet, maar het wordt gebruikt om het totaalgehalte aan vrij fosfaat weer te geven.

"Vrij fosfaat" kan in jouw aquariumwater voorkomen als H3PO4, H2PO4-, HPO42- of PO43-, afhankelijk van de zuurgraad (pH) van het water.

Bij een neutrale pH (6-8) zullen alleen H2PO4- en HPO42- aanwezig zijn.

Jouw meetsetje meet het totaal van de vier stoffen. Dat wordt dan het fosfaatgehalte genoemd (PO4). Maar eigenlijk, chemisch bekeken, is fosfaat alleen PO43-.

Berichten: 5

Re: verschil PO4 en PO43-

Duidelijke toelichting.
Maar eigenlijk, chemisch bekeken, is fosfaat alleen PO43-.


Kun je dan ook stellen dat PO43- equivalent is aan het totaal fosfaatgehalte in het aquarium (ondanks dat het een van de vier mogelijke fosfaten in eht aquarium kan zijn)?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: verschil PO4 en PO43-

Ja, voor een aquarium wel. Bij gezonde pH-waarden in een aquarium is er, zoals gezegd, geen echt fosfaat (PO43-) aanwezig, maar de twee vormen die ik eerder aangaf. Die heten respectievelijk diwaterstoffosfaat en monowaterstoffosfaat. Het zijn dus ook fosfaten en hebben dezelfde schadelijke werking als het echte fosfaat (PO43-).

Om het nog verwarrender te maken: gelukkig maar dat er geen echt fosfaat (PO43-) in je aquarium aanwezig is, want dat zou betekenen dat de pH-waarde veel te hoog was en hadden je vissen echt een probleem. Het is dankzij de neutrale pH dat fosfaat er als H2PO4-, HPO42- in zit.

Jouw meetstrip meet het totaal van de vier. Er is niets tegen om dat gemeten resultaat aan te geven als ´fosfaat´.

Berichten: 5

Re: verschil PO4 en PO43-

Naast deze meetstrippen zijn er meetinstrumenten beschikbaar die kunnen de volgende samenstellingen van fosfaat meten: P2O5, PO43- en P. Is het totale fosfaatgehalte dan de som van deze componenten of zijn deze andere vormen slechts een afgeleide van de gevonden PO43- waarde?

Een cijfervoorbeeld van een meting:

PO43- 0.76 mg/l

P 0.25 mg/l

P2O5 0.57 mg/l

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: verschil PO4 en PO43-

Deze andere waarden moet je zien als een uitdrukkingsvorm van het fosfaatgehalte.

Als je het gehalte aan P omrekent naar PO43-, dan krijg je keurig die 0,76 mg/l.

Er zijn labs die fosfaat uitdrukken in mg/l aan PO43- en er zijn er die liever mgP/l gebruiken.

Niets mis mee als je maar in de gaten houdt waar die mg precies op slaat: P of PO43-.

Overigens betwijfel ik sterk of er meetinstrumenten zijn die fosfaat kunnen meten als P2O5 of als P. Ze meten allemaal PO43-. Die andere stoffen zijn puur een manier van weergeven van het resultaat.

Vooral bij bemestingsonderzoeken wordt het gehalte aan fosfaat nogal eens weergegeven als mg P2O5 per kg grond. Maar P2O5 bestaat in het milieu niet als zodanig. Daar is het veel te reactief voor. Het wordt snel omgezet naar fosfaat (een van de vier vormen, afhankelijk van de omgevings-pH).

Berichten: 5

Re: verschil PO4 en PO43-

Wederom een heldere uitleg. En je hebt gelijk het betrof inderdaad een omzetting van een gemeten (PO43-)-waarde naar P2O5 en P middels een formule in plaats van een meting.

Reageer