Springen naar inhoud

Calcium in melk


 • Log in om te kunnen reageren

#1

brandwijk.d

  brandwijk.d


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2009 - 13:55

Hey,

Wij hebben het gehalte calcium in melk berekend, mbv de standaard additie methode en de externe calibratie met de AAS. Nu is het zo dat het gehalte met de standaard additie methode veel hoger uitkomt dan bij de externe calibratie en dan het gehalte dat op de verpakking vermeld staat.

Mijn vraag is daarom hoe kan dat?

Een verklaring zou kunnen zijn dat de AAS niet goed is ingesteld en daardoor neemt de gevoeligheid af. Daardoor neemt de helling ook af en daardoor kom je veel hoger uit.
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat er een ander molecuul is dat absorbeert op precies dezelfde golflengte als calcium, maar dan lijkt mij dat de helling niet afneemt.

Als iemand een goede verklaring heeft, zeg het dan plsz.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

FrankB

  FrankB


 • >250 berichten
 • 281 berichten

Geplaatst op 05 maart 2009 - 14:13

Op welke golflengte hebben jullie gemeten? Bij de AAS is het verstandig om de lamp minimaal 10 minuten voor het meten aan te zetten zodat de intensiteit maximaal en redelijk stabiel is. Hebben jullie dit ook gedaan?

#3

Element_CF

  Element_CF


 • >25 berichten
 • 31 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 april 2009 - 13:59

:oops: Zag je vraag helaas te laat....
Hoop althans dat mijn antwoord voldoende is.
De verklaring is relatief vrij simpel en geeft direct de reden aan, waarom je standaard additie moet uitvoeren.
Je hebt te maken met een matrix effect. Dit kan zowel spectrale en niet spectrale interferenties geven. Matrix onderdrukking van het signaal, doordat de verstuivings efficiency beduidend anders is wanneer je alleen standaarden (waterig) verstuifd. Het hoge gehalte aan natrium, waarbij de excitatiepotentiaal van calcium verlaagd wordt. Met standaard additie (matrix matching) hebben zowel de matrix (het monster) en de gespike-te "standaard" dezelfde mate van onderdrukking. Hierdoor wordt je resultaat inderdaad hoger, maar de juistheid is correct.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures