Springen naar inhoud

Joodadditiegetal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ridoyugo

  ridoyugo


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 19:07

Hallo,

Ik ben aan het leren voor een PW en heb hier een eerder gemaakt proefwerk liggen.
Maar ik weet de volgende opdrachten niet, kan iemand mij helpen?

Opdracht:
Het Joodadditiegetal van een olie wordt gebruikt om aan te geven in welke mate de olie een overzadigd karakter heeft. Bij een bepaling van het joodadditiegetal reageren de dubbele bindingen uit de vetzuren met jood volgens een additiereactie.
a) Geef een reden waarom het joodadditiegetal van een olie bepaald wordt, en niet het joodadditiegetal van een vet. (Ik denk zelf: Omdat olie bij kamertemperatuur vloeibaar is.)

De dubbele binding in de koolstofketen van een vetzur kan weergegeven als volgt:
-CH=CH-
b) Schrijf van de additie van een molecuul jood aan deze dubbele binding de reactievergelijking op. Vermeld geen toestanden.

Het joodadditiegetal is gedefinieerd als het aantal gram jood dat reageert met 1,00g olie. Zonnebloemolie bestaat uitsluitend uit glyceryltriesters (glycerol met daaraan 3 vetzuurmoleculen). Marco bepaalt van zonnebloemolie het joodadditiegetal. Hij neemt 2,50g zonnebloemolie en voegt daaran toe 20,0 mmol jood. Vervolgens bepaalt hij hij dat er na de reactie 2,90 mmol jood over is.
c) Bereken het joodadditiegetal van de zonnebloemolie.

Dit was hem.

Alvast bedankt!
Mvg,
Rick

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2009 - 20:05

a) Dat is 1 van de redenen. En eerlijk gezegd kan ik zo vlug geen andere bedenken.

b) Als ik verklap dat 1 mol jood volledig met 1 mol aan dubbele bindingen reageert, en de dubbele binding verdwijnt, kun je dan aangeven waar de joodatomen terecht komen?

c) Hoeveel mmol jood is er weggereageerd? Hoeveel gram jood is dat? Dat aantal gram geldt voor die 2,50 g zonnebloem olie. Hoeveel gram jood heeft er dan met 1,00 gram olie gereageerd?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures