[scheikunde] Beta- amylase

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Beta- amylase

Hallo,

Ik ben bezig met het voorbereiden van een toets, de toets gaat over koolhydraten en enzymen betrokken bij het brouwen van bier.

Ik weet dat de alfa en beta amylases het zetmeel afbreken tot kleinere glucose- eenheden.

Wat mij nog onduidelijk is is vanaf welke uiteinde beta-amylase het zetmeel splitst. Tijdens colleges heeft een docent uitgelegd dat deze begint vanaf het reducerend uiteinde, maar in vele literatuur staat dat de beta- amylase juist vanaf het niet- reducerend uiteinde zetmeel begint te splitsen. 8-[

Wij kan mij vertellen of mijn docent wel of niet gelijk heeft?

b.v.d,

Biotech86

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: [scheikunde] Beta- amylase

Bij mijn weten knipt het enzym steeds de eennalaatste glycosidische binding aan het niet-reducerend uiteinde (dus de kant met de vrije C4-OH): er komt dan telkens een molecuul maltose vrij.

Berichten: 915

Re: [scheikunde] Beta- amylase

Amylase op wikipedia...

Alfa-amylase was trouwens het eerste amylase dat ontdekt werd (alfa, beta, gamma...).

Berichten: 2

Re: [scheikunde] Beta- amylase

Oke bedankt voor je reactie, kwam net een afbeelding tegen waarop het allemaal wat duidelijker werd, hij begint idd aan het niet-reducerende uiteinde, maar knipt op de c1, wat dan wel reducerend is?

Ik denk dat mijn docent het dan zo bedoelt heeft.

groetjes,

Biotech86

Reageer