Universiteit

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Universiteit

Ik zit over een studie Scheikunde na te denken. Nu vraag ik me toch een paar dingen af. Welke onderwerpen worden er bijvoorbeeld allemaal besproken? Vonden jullie je studie leuk/uitdagend/moeilijk/iets anders? Als iemand van jullie op de RuG heeft gestudeerd, hoe vonden jullie het daar? Natuurlijk zijn veel van deze vragen in boekjes over de studie zelf te vinden, maar zij zetten negatiefe aspecten van de studie er natuurlijk niet in. Ik zou een korte samenvatting van jullie over jullie tijd op de Universiteit heel erg waarderen.

Christabelle.

Berichten: 137

Re: Universiteit

Ik ben 6e jaars scheikunde aan de RuG. Op dit moment heb ik geen tijd hier een uitgebreid verhaal neer te zetten maar je mag me toevoegen op msn als je me dingen wilt vragen:

msn [@] geode . nl

Berichten: 13

Re: Universiteit

Hoi, Cristalbelle,

Ik ben 6e jaars op de Universiteit Utrecht (UU). Ik moet alleen nog stage lopen nu. Het wel een interessante studie. Er wordt in t eerste jaar wel van alles en nog wat gedaan. Pas vanaf jaar twee, kun je een beetje kiezen.

Dat varieerde van organische chemie (ester project), tot physische chemie (thermo dynamica), daartussenin zit een hele range (anorganisch, biochem, farmaceutisch, structuurchemie, quantum chemie, katalyse, proces chemie). Je kunt dus alle kanten op vanaf je tweede jaar.

In jaar 1 en 2 heb je ook academische vaardigheidsvakken (geschiedenis van chemie, chemie en duurzaamheid, leren presenteren, leren verslag te schrijven, leren literatuur zoeken etc), minder leuk om te doen (vind ik), maar je leert er toch wel van.

Hoop dat je een beetje een beeld hebt.

PS: Hierboven beschrijf ik dus alleen de bachelor.

Berichten: 311

Re: Universiteit

Ik ben afgestudeerd in chemische technologie (dus niet scheikunde). Hier leer je minder scheikunde en meer procestechnologie, zeg maar reactorkunde. Helaas heb ik de vijfjarige ingenieursopleiding gevolgd, want de Bachelor/Master structuur bestond toen nog niet en kan je dus weinig vertellen over de huidige opleiding.

Wat ik wel kan vertellen is dat er veel wiskunde c.q. calculus om de hoek komt kijken.

Als je echt scheikunde wilt doen kan ik je deze richting afraden.

Berichten: 21

Re: Universiteit

6de jaar op universiteit? Ik kom uit België en daar zijn de universitaire opleidingen 5 jaar (3 jaar bachelor + 2 jaar master). Doen jullie misschien een specialisatie of doctoraatsopleiding?

Berichten: 2.337

Re: Universiteit

Een laatste jaar stage denk ik. Dat hebben wij in België ook bij sommige minors/majors zoals de lerarenopleiding.

Berichten: 13

Re: Universiteit

6de jaar op universiteit? Ik kom uit België en daar zijn de universitaire opleidingen 5 jaar (3 jaar bachelor + 2 jaar master). Doen jullie misschien een specialisatie of doctoraatsopleiding?

Een laatste jaar stage denk ik. Dat hebben wij in België ook bij sommige minors/majors zoals de lerarenopleiding.


Yep, doe laatste half jaar stage en heb zelf wat vertraging opgelopen. In NL is het ook gewoon 3 jaar bachelor en 2 jaar master bij de UU.

Berichten: 17

Re: Universiteit

Ik ben eerstejaars student Scheikunde aan de UU. Ik vind het een leuke studie, zeer divers. Je krijgt van alles en nog wat: Organische Chemie, Anorganische Chemie, Chemie van de Cel, Spectroscopie, Kwantum Chemie, ect. Ook krijg je redelijk veel wiskunde en een blok natuurkunde. Zelf vond ik dit minder, maar het hoort er als basis nu eenmaal bij. Chemie van de Cel is vrijwel niet te volgen als je geen biologie hebt gehad in de bovenbouw maar wel leuk als je van biochemie houdt. Van Kwantum Chemie snap ik eigenlijk heel weinig.. maar gelukkig ben ik niet de enige.

De studielast is redelijk hoog, ik heb eigenlijk elke dag wel iets. Vaak zit ik van 9 tot 5 op de uni. Anderhalve dag daarvan is practicum, erg leuk om te doen. Eerst stoffen synthetiseren, wat erg leuk is. Nu heb ik net een blok analyse practicum achter de rug, heeeeel erg saai. Gelukkig is het merendeel wel leuk.

Het gros van de colleges is niet verplicht, maar wel aan te raden om te gaan. Tentamens zijn goed te doen, als je de colleges gewoon volgt.

Maaar over het algemeen ben ik heel blij met mijn studiekeuze, alles is wel goed te doen, heb eigenlijk nog nooit echt problemen met een docent oid gehad en het studiepunt probeert je eigenlijk altijd wel te helpen.

Het hangt natuurlijk wel per universiteit af, maar volgens mij is de inhoud ongeveer hetzelfde. De studie is in Utrecht trouwens het best aangeschreven..

Reageer