Tralie - Holographic grating

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 7

Tralie - Holographic grating

Hoi,

Even een paar vraagjes, misschien weten jullie een antwoord.... :lol:

Groeten,

Tromboneblaster

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Tralie - Holographic grating

Een grating is gewoon een tralie... een holographic grating is niets meer dan een tralie die op een bepaalde manier geproduceerd wordt. Het interference fringe field is het interferentiepatroon wat ontstaat bij het maken van een holografische tralie.

Zie ook: http://www.absoluteastronomy.com/topics/Di...ng#encyclopedia

En het verschil tussen een slit en een monochromator..... dat is wel een heel fundamenteel iets anders. Slits zitten in een monochromator en zijn feitelijk niets meer dan spleetjes om de bandbreedte van het doorgelaten licht te regelen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 10

Re: Tralie - Holographic grating

Een monochromator gebruik je om het volledige lichtspectrum op te splitsen (een hele eenvoudige kan je je voorstellen als een CD die je in de zon houd en dan de regenboog ziet).

Een monochromator kan o.a. bestaan uit een grating of een prisma (vaak op een motortje geplaatst om deze te draaien naar de juiste golflengte = "kleur" licht dat je wil zien).

Slits zijn zoals Beryllium aangeeft vaak niet meer dan een spleetje om "overbodige" golflengtes te blokkeren. Hoe breder de slit hoe groter de bandbreedte (onnauwkeurigheid) van je geslecteerde golflengte.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Tralie - Holographic grating

Uitkijken dat we het "deel" niet door elkaar halen met het "geheel"

Een monochromator bestaat altijd tenminste uit een dispersief element (tralie of prisma) en een slit voor het inkomende en een slit voor het uittredende licht.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Tralie - Holographic grating

Met een monochromator krijg je namelijk niet bijvoorbeeld precies 620 nm, maar een bepaald bereik. De kwaliteit van je monochromator, samen met je splitbreedte bepaalt je bereik. Je kunt het geval dus best op 620 nm instellen, maar met een splitbreedte van 0,2 nm heb je dus eigenlijk een bereik van 619,9 nm - 620,1 nm.

Berichten: 7

Re: Tralie - Holographic grating

Bedankt!

Ben een hoop te weten gekomen.

Een holographic grating bijvoorbeeld wordt gemaakt door twee lasers op een licht gevoelige plaat te richten, waardoor er een soort ribbeltjes effect ontstaat (holographic) dit zie je ook op echtheidskenmerken van bankbiljetten terug.

:oops:

Reageer