polair apolair

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 21

polair apolair

welke van de verbindingen is polair?

NH3

CCl4

H2SO4

HNO3

Welke van de volgende verbindingen is apolair?

CO2

CH4

Cl2

HCl

Dit heeft iets te maken met de elektronegativiteit. Maar hoe kan je dit (het snelst) bereken?

N 3

H 2,2

C 2,5

Cl 3

S 2,5

O 3,5

Heeft dit ook iets te maken met vb. bij CO2 dat O 2 keer voorkomt en C maar 1 keer?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: polair apolair

Huiswerk?

Lees dan eerst eens je lesboek, daar staat ongetwijfeld in hoe je dit kan bepalen.
β-Damascenon en maneschijn

Berichten: 21

Re: polair apolair

Nee, dit zijn een paar voorbeeldvragen voor het exaam, maar in de cursus staat het nogal moeilijk uitgelegd. Daar kan ik niet zo goed aan uit.

Berichten: 157

Re: polair apolair

http://nl.wikipedia.org/wiki/Polair

Lees dit maar eens door, dan moet je er wel uit kunnen komen denk ik.

Berichten: 21

Re: polair apolair

Dus HCl is polair

Voor die andere stoffen moet je dus een structuur tekenen?

Berichten: 281

Re: polair apolair

Het heeft met de elektronegativiteit te maken, en meer het verschil daarvan. Het is altijd handig om de structuur te tekenen, want dan kan je goed zien of hij polair is of niet.

Als je moleculen hebt met verschillende atomen, verschilt bijna elk type atoom in elektronegativiteit. Hoe groter het verschil, hoe polairder over het algemeen. Echter als de structuur symmetrisch is zoals bijvoorbeeld teflon (tetrafluor etheen) is de 'balans' in evenwicht. Dan is de stof weer apolair(der). Bij trifluor etheen weer niet. Als je deze twee structuren bekijkt, zie je het verschil wel.

De link die sradracer gaf, bevat ook duidelijk informatie over het verschil van polair/apolair. Vooral het plaatje rechts beschrijft het vrij duidelijk.

Berichten: 21

Re: polair apolair

Dus CCl4 is apolair omdat het symetrisch is.

Cl

l

Cl-C-Cl

l

Cl

De bovenste en onderste Cl moet bij C staan

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: polair apolair

Klopt ja, het gevalletje heeft geen enkel dipoolmoment (komt door de symmetrie zoals je al aangaf). Daarbij kan het geen waterstofbruggen vormen.

NH3 heeft dezelfde ruimtelijke structuur als tetrachloormethaan. Er zit nl nog een 4e item aan, dat een vrij elektronenpaar is. In feite kun je dus |NH3 zeggen, waar | dus dat vrije elektronenpaar is. Wat kun je nu zeggen over symmetrie, dipoolmomenten en waterstofbruggen?

Berichten: 21

Re: polair apolair

NH3 is niet symetrisch

Dipoolmoment

N H

3- 2,2= 0,8

dus polair

Hoe weet je dat er nog een extra elektronenpaar is?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: polair apolair

Aha, gelukkig dat je dat niet zomaar aanneemt! Afbeelding

Je kent vast de octetregel, dat elk atoom dus streeft naar een edelgasconfiguratie.

Voor stikstof geldt dat deze 8 elektronen wil hebben in de buitenste schil, voor waterstof 2. Zo krijg je dus de configuraties van neon en helium.

Stikstof staat op de 7e plaats in het periodiek systeem. Dat betekent dat deze 7 elektronen heeft. 2 van deze bevinden zich in de binnenste schil, de resterende 5 in de buitenste. Om dus 8 elektronen in die buitenste schil te hebben zijn er 3 extra elektronen nodig. Tot zover duidelijk?

Deze 3 elektronen komen van 3 waterstofjes af, die er zelf elk maar 1 hebben. Deze zullen dus dat elektron gaan delen met het stikstof. Hetzelfde verhaal geldt ook omgedraaid. Stikstof zal 3 van zijn elektronen met de 3 waterstofjes gaan delen. Als je nu goed hebt opgelet, heb je in de gaten dat er nu in totaal 6 elektronen in gebruik zijn, 3 van de stikstof die met de waterstofjes gedeeld worden, 3 van de waterstofjes die nu met het stikstof gedeeld worden. Deze 6 elektronen horen dus zowel bij het stikstof, als per groepjes van 2 bij elk van de 3 waterstoffen. De waterstofjes hebben nu al hun edelgasconfiguratie.

Blijven er 2 over van de 5 waarmee we in eerste instantie begonnen met het stikstof. Deze vormen het vrije elektronenpaar . Een vrij elektronenpaar betekent dat er niets aan gebonden is. De bindingen tussen het stikstof en waterstof noemen we een covalente binding.

Berichten: 21

Re: polair apolair

bedankt

Reageer