Springen naar inhoud

kalkmelk


 • Log in om te kunnen reageren

#1

talboom

  talboom


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2009 - 12:14

In een proefopstelling van ca. 2m3 inhoud wordt baggerspecie (havenslib) gemengd met 3 liter ijzerchloride (40%) en kalkmelk. In totaal is 80 liter kalkmelk (15%) toegevoegd, echter omwille van de beeldvorming verdeeld in 4 verschillende fracties van 20 liter, waarna telkens de viscositeit is gemeten.
Het slib gedraagt zich meer dan bijzonder. Na toevoegen van FeCl3 en ¼ deel van de kalkmelk neemt de viscositeit significant toe (van 6.000 cP naar 10.000 cP); bij weer 20l kalkmelk blijft het min of meer constant en na weer 2x 20ltr kalkmelk neemt deze weer af tot 5.000 cP.
Ik ben op zoek naar een verklaring voor dit rheologisch gedrag van het slib.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2009 - 13:36

Talboom, dit is een colloidchemisch fenomeen. Zandkorrels kunnen zich aan water goed hechten. Een klein beetje water, toegevoegd aan droog zand maakt de massa heel visceus. Maar als je extra water toe gaat voegen neemt de viscositeit weer af. Ook hierbij is er dus al een maximum in viscositeit. Zonder het toevoegen van chemicalien!.
Twee effecten spelen beurtelings een rol:
1. De affiniteit van water tot het oppervlak van zandkorrels doet de korrels aan elkaar klitten en verhoogt daardoor de viscositeit.
2. Als er eenmaal een electrochemische dubbellaag gevormd is aan het oppervlak van de korrels gaan deze korrels elkaar afstoten. Dit fenomeen geeft stabiliteit aan een colloidale oplossing.

In Uw experiment bent U geleidelijk via situatie (1) in situatie (2) terecht gekomen.

In Uw situatie is het wel wat ingewikkelder want U maakt eigenlijk een mengsel van twee colloidale systemen: zand en gehydrateerd Fe(III)-hydroxyde. Oftwel een mengsel van een hydrofobe en een hydrofiele colloid. Met calciumchloride als electroliet.

Je kunt dit soort experimenten gemakkelijk thuis, op de keukentafel, uitvoeren. In een glaasje van 100 ml. met een stokje van 10 cm. Via het ronddraaien van het stokje in de colloidale massa krijg je al een indruk van de veranderingen in viscositeit. Echter, het verklaren van al deze fenomenen is wel weer moeilijk.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures