Springen naar inhoud

NIR toestel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

naveld

  naveld


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2009 - 12:12

op men stageplek maken ze gebruik van een toestel dat via NIR het vetgehalte en DS kan bepalen van het staal

hiervoor is er eerst een kailbratie gebeurt waar men de te bepalen parameters via referentiemethoden heeft bepaald + ook al bepaald med het toestel maar op een verouderde kalibratielijn.

deze sample set is dan opgestuurd geweest naar de fabrikant van het toestel . zij stuuren de kalibratie terug en deze werdt dan in het toestel gezet.

men vraag nu:
kan iemand me uitleggen hoe men dan de kwantiatieve bepaling kan doen van vb de vetten van een staal met behulp van het nabij infrarood spectrometrie
ik weet dat het gebied van 850nm tot 1049 nm wordt doorlopen
en dat de combinatiebanden en boventonen een belangrijke rol spelen in dit gebied .
maar wordt hier dan ook gebruik gemaakt van absorbantie om zo de hoeveelheid te bepalen?

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jeroenp

  jeroenp


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2009 - 09:02

In principe werkt de kwantitatieve bepaling van vetten in een staal mbv NIR hetzelfde als met andere methoden zoals GC, IR.

In jouw geval heeft de fabrikant de sample set, waarin samples zitten met verschillende samenstelling, gemeten, de spectra verzameld en vervolgens met de bijgeleverde software de kalibratie gemaakt. Met deze kalibratie kan je dan vervolgens het vet-gehalte bepalen in een onbekend monster, mits het vetgehalte hiervan valt in de range van de kalibratie-set en de samenstelling ook ongeveer gelijk is (neem aan van wel).

Je hebt gelijk dat ook bij NIR gebruik wordt gemaakt van het meten van absorptie. Het grote verschil tussen NIR en IR is dat bij NIR je kijkt naar de 2e en 3e boventonen, hierdoor krijg je geen scherpe pieken zoals bij IR maar brede pieken. Daardoor is het erg moeilijk om "op het oog" kleine verschillen te zien, de software kan dat echter prima.

Hopelijk is dit duidelijk genoeg

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures