Springen naar inhoud

Voedingsmiddelentechnologie.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Evolet

  Evolet


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2009 - 20:22

Hallo allemaal,

Ik doe dit jaar eindexamen HAVO nieuwe fase. Ik sta er erg goed voor en mijn slagen is dan ook bijna zeker.
Inmiddels heb ik mij ingeschreven bij de HAS Den Bosch voor de opleiding Voedingsmiddelentechnologie (VMT), ik ben heel erg enthousiast over de studie zelf. Maar als men mij vraagt wat je erna kunt doen kan ik niet erg goed antwoorden wat nu eigenlijk de bedoeling is en wat je er allemaal mee kunt worden.

Wat zijn nu beroepen die je hiermee uit kunt oefenen?
Op de school zelf hebben ze er wel een aantal genoemd, maar er zullen er vast nog veel meer zijn.

Ik zit nu in dubio de is studie erg leuk maar de beroepen erna die er genoemd zijn door de school lijken me niet erg leuk...
Denk aan werken achter de machines bij grotere voedingsontwikkelaars, en meer ken ik er eigenlijk niet...
Buiten dat ben ik erg gek op reizen en zou graag zo veel mogelijk van de wereld zien! In hoeverre is het dus mogelijk de studie op internationaal niveau uit te oefenen?

Groetjes!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 juni 2009 - 21:56

Afhankelijke van je kwaliteit en ambitie kan je met een dergelijk diploma in principe overal ter wereld werken.

Om een idee te geven, wat dacht je van een jaartje in Brazilië werken om daar toezicht te houden en te adviseren mbt het verantwoord oogsten en verwerken (HACCP) van schildluizen tot levensmiddelkleurstof. Dan weer even terug naar het hoofdkantoor in Londen om vervolgens mee te werken met de opzet van een nieuwe kokosolie raffinaderij in Maleisië.

Op de hele wereld wordt voedel gemaakt, verwerkt en gebruikt, dus als je een internationale functie ambieert dan is dit zeker een mogelijkheid.
Moet je wel zorgen dat je bij de toppers van je jaar gaat behoren natuurlijk.
β-Damascenon en maneschijn

#3

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 juni 2009 - 11:18

Ik heb zelf VMT in Leeuwarden gedaan (vorig jaar afgestudeerd) en op het moment werk ik voor een advies en trainings bureau.

Verder is kwaliteitsdienst mogelijk als Quality Controll (bepalingen doen op lab, ondersteuning hygiëne voorschriften) of Quality Assurance (kantoorbaan, systemen opzetten, klachten afhandelen), Kwaliteit Arbo Millieu functies, HACCP, BRC, IFS systemen opzetten en bijhouden, etc

Dan is het mogelijk de productie in te gaan. Met HBO heb je dan snel een functie als productiechef.

Product en Applicatie ontwikkeling. Vooral bij de wat grotere bedrijven zijn deze afdelingen gescheiden. Persoonlijk vind ik dit erg leuk want dan loop je op een laboratorium/proeffabriek nieuwe producten of toepassingen te bedenken en uit te proberen. Verder leer je op school ook het opschalen van de ontwikkelde producten van labtafel naar proeffabriek en dan naar volle productie.

Erg afwisselend dus wat mogelijk is. Met HBO mag je ook voor volwassenen curussen geven. Hierdoor kan je dus ook net als ik advies en trainingen geven. Echter banen hierin zijn relatief zeldzaam en zelden voor pas afgestudeerden. (Ja ik heb heel veel marzel) :D

Als je meer vragen hebt, stel ze gerust.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#4

Evolet

  Evolet


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2009 - 09:54

Wauw bedankt voor de reacties hier heb ik wat aan!
Dus mits ik in aanmerking wil komen voor een buitenlandse stage/baan moet ik echt wel het onderste uit de kan halen. Met dat beeld voor ogen lijkt het mij geen probleem worden :) .

De beroepen die er genoemd zijn lijken mij wel interessant, maar bij de eerste 2 krijg ik het gevoel van niet erg uitdagend en snel verveelt. Maar dan spreek ik vanuit eigen interesse.
Product en Applicatie ontwikkeling daarintegen lijkt me een hele leuke functie!
Maar in deze tijden zoals de kredietcrisis bezuinigen mensen dan niet juist op voeding, en hoe zit het dan met de baankansen ik heb het idee dat deze aanzienlijk verkleind worden [KOUD] .
En dan nog de laatste vraag masters, welke mogelijkheden zijn er hiervoor?

Bedankt!

Edit: @ archerbarry, hoe is de opleiding bevallen?
Naar wat ik gehoord heb dan is de studie een aardige beta studie, of valt dit wel mee?

Veranderd door Evolet, 08 juni 2009 - 10:01


#5

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 juni 2009 - 10:04

Evolet, ik neem aan dat je van plan bent zeker dertig jaar te werken, die kredietcrisis wordt gewoon opgevolgd door een economische hausse en daarna weer een recessie en zo zal het nog wel even doorgaan.

Mensen zullen misschien wel bezuinigen op eten, maar eten moeten ze, dus er zal altijd werk zijn, al is er in de ene periode wat meer dan de andere.

Het meest kritische is denk ik het aanbod van werk als je afstudeert en de keuze die je daar in maakt, die zijn bepalend voor je carrière, maar hoe dat er over 4-5 jaar uitziet kan niemand je nu met juistheid voorspellen.

Overigens, als je de uitdaging alleen of vooral zoekt in het reizen zou ik een andere baan zoeken, piloot of chauffeur bijvoorbeeld.
β-Damascenon en maneschijn

#6

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2009 - 11:33

Er is een schreeuwend te kort aan techneuten en hoewel het net even moeilijk was om een baan te zoeken trekt de markt voor startende voedingsmiddelentechneuten weer goed aan. Iedereen blijft eten dus moeten er mensen blijven die dat eten maken. Bovendien komt er een stuk leegloop aan van oudere werknemers die met pensioen gaan. i.p.v. een leegloop komt er dus een trek.

Doorstudeer mogelijkheden voor je master zijn er zeer goed. De Wageningen Universiteit heeft de masters Food and Saftye en Food Technology en daar elk weer verschillende specialisaties in. Ze hebben daar geen loting en zit er komende tijd ook niet aan te komen. Ook is het mogelijk om je master in Food Technology te halen aan de universiteiten van Parijs, Cork (Ierland) en Lund (Zweden).

De opleiding in Leeuwarden is mij redelijk simpel bevallen. Echter heb ik eerst MBO gedaan waardoor ik voorkennis heb begaan. Verder van mijn HAVO klasgenoten was het ook niet als erg moeilijk bevallen. Het is wel een beta studie, en de graad die je haalt is ook B.ASc. Bachelor of Applied Sciences. Maar het meeste van de natuur, schei en wiskunde is geïntegreerd in de lestof dus echt puur warmteleer of redoxreacties krijg je niet.

Afhankelijk van het bedrijf kan de eerste ook erg uitdagend zijn, maar idd product en applicatie ontwikkeling zijn ook mijn favorieten.

Een reisbaan als piloot of trucker is het natuurlijk niet maar een 10-30% van de tijd in het buitenland zitten is mogelijk met applicatie ontwikkeling of A&TS banen. (application & technical sales).
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#7

Evolet

  Evolet


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2009 - 18:37

Hee,

bedankt voor de reacties!
Het reizen trekt mij zeker, maar dit is meer voor in de eerste jaren. Ik wil graag reizen maar ook kunnen settelen en een gezin stichten. Dus vandaar mijn vraag of het eventueel buitenlands gericht kan zijn.

Maar ik ben over de streep, de studie lijkt me zéér leuk.
Mijn aanmelding is voorspoedig verlopen en over 2 weken hoop ik mijn diploma in bezit te hebben om de laatste papieren op te sturen [|:-)] .

Bedankt voor alle aandacht en interesse!!

#8

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 juni 2009 - 06:56

Een oud stage begeleider van mij die zit een 2x per jaar 2 weken in het Oosten (china, japan, taiwan, etc) dat is met een gezin ook goed op te brengen.

Voordat je actief op reis gaat moet je vaak wel eerst een paar jaartjes werken. Tenminste als je zo ver wilt. Binnen Europa reizen kan vaak sneller.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures