Sneeuw

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 62

Sneeuw

misschien hele rare vraag met een heel simpel antwoord hoor, maar wat is sneeuw eigenlijk?

het zijn kleine ijskristallen, maar waarom ontstaat er dan sneeuw en niet gewoon alleen maar hagel?
Een avond waarop iedereen het eens is, is een verloren avond.

(Albert Einstein)

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: Sneeuw

Sneeuw ontstaat bij temperaturen onder nul. Bij temperaturen tussen -10 en -23 graden komen in een wolk zowel onderkoelde waterdruppetjes als ijskristallen voor. Door de lagere dampspanning boven ijs komt een transport op gang van waterdruppeltjes (hoge dampdruk) naar ijskristalletjes (lagere dampdruk). De steeds grotere ijskristallen worden ook steeds zwaarder en vallen uiteindelijk als sneeuw naar beneden. Vrijwel alle neerslag begint hoog in de wolk in de vorm van sneeuw, ook in de zomer. Maar alleen als het ook bij het aardoppervlak koud genoeg is (temperaturen net ver boven nul of veel lager) kan de neerslag ook als sneeuw de grond bereiken, anders smelt de sneeuw al tijdens zijn val uit de wolk en zien we het gewoon regenen. Gewone sneeuw bestaat uit sterk vertakte ijskristallen die samengekonterd zijn tot sneeuwvlokken.

Hagelstenen zijn harde klompjes ijs. Ze ontstaan in buienwolken waarin sterke luchtstromingen omhoog en omlaag gaan waardoor de klompjes ijs op en neer geslingerd worden. Om de ijskristallen heen vormen zich telkens nieuwe laagjes ijs. Onderin de wolk is het niet zo koud waardoor het water in het ijskristalletje langzaam smelt en een doorzichtig laagje ijs gevormd wordt. Hoger in de wolk is het kouder. De hagelkorrels worden dan bedekt met een laagje sneeuwachtig ijs. Als je een hagelsteen doorsnijdt en de laagjes ijs telt, kun je zien hoe vaak de hagelsteen op en neer geslingerd is.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Gebruikersavatar
Berichten: 2.242

Re: Sneeuw

Sneeuw wordt "geproduceerd" in wolken waarvan de temperatuur volledig onder 0°C zit, het water gaat bevriezen, en desneeuwvlokjes te groot dus te zwaar worden vallen ze naar beneden.

Kijk maar in je koelkast of diepvriezer, hier zit toch ook geen hagel in.

Want hagel daarentegen komt tot stand in wolken waarbij er temperatuurverschillen zijn. Soms gaan die temperaturen terug boven nul graden. Als dat is gaan door de stromingen in de wolken, stromingen mede door het temperatuur verschil,de sneeuwvlokken in een cirkelbeweging rond geslingerd worden. Als het in een van de warmere gebieden komt dan ontdooit het, maar niet volledig. Daarna wordt het weer in het koude gedeelte geslingerd en bevriest het weer. Zogaat dat eventjes door, groeien de HAGELvlokjes tot ze weer te zwaar zijn voor die luchtstroming in de wolk en vallen ze op onze huizen!

Reageer