Springen naar inhoud

[scheikunde] Glycerine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Dreamy

  Dreamy


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2009 - 13:12

Hoi,

ik ben bezig met een artikel over de kobalt thiocyanaat test voor het presumptief testen van coca´ne. De eerste versie van deze test (uit 1931 door Young) bestaat uit het testen van een wit poeder met een 2% (w/v) kobalt thiocyanaat oplossing in water. Wanneer een blauwe kleur optreedt kan coca´ne ingesloten worden.

Jaren later is er een aanpassing op de test gemaakt. Hierbij wordt 2% (w/v) kobalt thiocyanaat in water vervolgens 1:1 verdund wordt met glycerine.
Daarna wordt geconcentreerd zoutzuur toegevoegd en tot slot chloroform. Hierna scheidt het mengsel zich in twee lagen, de waterige laag kleur roze en de chloroformlaag kleurt blauw wanneer coca´ne aanwezig is.

Ik begrijp waarom geconc. zoutzuur toegevoegd wordt: de eerste versie van de test is alleen geschikt voor geprotoniseerde coca´ne, zoals coca´ne.HCl. Om de test ook geschikt te maken voor coca´ne base (oftewel crack) wordt geconc. zoutzuur toegevoegd.
Het complex dat cobalt thiocyanaat met coca´ne vormt, wordt opgelost in de chloroformlaag. Deze stap zorgt ervoor dat bepaalde andere stoffen die bij de eerste test nog vals positieve resultaten geven uitgesloten kunnen worden.

Mijn vraag gaat over de glycerine. Waarom wordt deze toegevoegd? Ik weet dat glycerine vocht sterk verdeelt, zodat er een mooie gelijkmatige oplossing ontstaat. Alleen lijkt me dat niet geheel van toepassing in deze situatie.

Kunnen jullie me helpen met denken?

Veranderd door Dreamy, 21 juni 2009 - 13:14


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dreamy

  Dreamy


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2009 - 14:36

hey,

ik heb het antwoord gevonden. Iig bedankt aan de mensen die erover nagedacht hebben!

Wanneer de kobalt thiocyanaat opgelost wordt in alleen water, reageert het met bijna iedere alkalo´de. Het toevoegen van de glycerine verminderd de oplosbaarheid van veel drugs, waardoor deze geen vals positieve resultaten kunnen veroorzaken. Door toevoeging van glycerine kunnen onder andere hero´ne, methadone en quinine uitgesloten worden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures