Lidl 70/700 refractor

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Lidl 70/700 refractor

Post hier je ervaringen, ideeen, meningen over de Skylux 7cm refractor die vanaf 8 december te krijgen is bij de Lidl. Het is een Bresser/Meade telescoop met een objectief van 70mm en een brandpuntsaftand van 700mm op een parallactische montering. De kijker kost in Nederland euro 89,99.

Na verschillende post over dezelfde kijker in diverse onderwerpen, misschien een goed idee om een apart topic te openen, het is namelijk wel een apart geval en vorig jaar deed de kijker al veel stof opwaaien in verschillende forums.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Re: Lidl 70/700 refractor

Waarschijnlijk is dit de bijgeleverde montering: een Bresser MON-1:

http://www.meade.de/downloads/messier/Zub_1.pdf

Het feit dat de verbindingsdelen tussen montering en statief van metaal zijn, is een pluspunt. Meestal zijn deze namelijk van kunststof, zeker bij goedkopere monteringen als deze.

Maar om er nou meteen een 127mm refractor aan te hangen lijkt me wat overdreven optimistisch.

Berichten: 34

Re: Lidl 70/700 refractor

Heb hem net gehaald, mijn eerste indruk (moet nog monteren)

De montering die er bij zit is een stuk zwaarder dan dat bij mijn 'goedkope' spiegeltelescoop zat. Verder heb ik niet veel ervaring met lenzenkijkers maar ik kan me de focusser toch een eind naar buiten draaien! was bij mijn spiegelkijker niet zo...

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Re: Lidl 70/700 refractor

Zojuist de kijker gehaald en die van mij gaat in ieder geval vanmiddag nog terug: wat mij betreft teveel plastic, wat vorig jaar nog metaal was. Mijn advies: doe toch maar niet. Ik kom vanmiddag nog met een uitgebreid verhaal waarom (met foto's)

:roll:

Berichten: 34

Re: Lidl 70/700 refractor

huh?

Kijker van 89euro is toch ook niet helemaal van metaal!

Ben benieuwd naar je verhaal vanmiddag...

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Re: Lidl 70/700 refractor

Ik heb hier enkele opmerkingen over de Skylux die ik vanmorgen gekocht heb. Vooral in vergelijking met het model van vorig jaar zijn er toch enkele dingen kwalitatief minder.

Het is vooral het statief en de aansluiting met de montering waar door Meade/Bresser duidelijk op bezuinigd is. Het statief op zich leek mij in eerste instantie zeer stevig. Hij is redelijk zwaar, en hij lijkt ook solide uitgevoerd. Totdat je hem uitschuift. Hoe strak je de fixeerschroeven van de telescopische poten ook aandraait, het blijft een wankel geheel. Bij nadere inspectie blijkt ook het "plateau" waar de montering op rust, gemaakt te zijn van plastic. Wel erg stevig en dik plastic, maar toch plastic. En dat ga je merken bij hoge vergrotingen. Zelfs de verbindingen tussen de statiefpoten en het 'plateau' zijn van plastic. Naar mijn mening is dit statief alleen toereikend bij lage vergrotingen, en niet uitgeschoven.

Afbeelding

De montering zelf lijkt mij helemaal niet verkeerd. Bijna volledig uitgevoerd in metaal is ie zeker toereikend voor een kijker als deze. Natuurlijk is ie voorzien van het welbekende "smeer-teer", waardoor hij zeer zwaar draait en totaal niet uit te balanceren is, maar dit lijkt mij prima te verhelpen door een fikse schoonmaakbeurt aan het binnenwerk.

De montering is voorzien van een zwaluwstaart aansluiting om de kijkerbuis eenvoudig te bevestigen. Mooi systeem, ware het niet dat de klemring om de telescoopbuis en de bevestiging aan de montering wederom van (jawel) plastic zijn. Nu was dit bij de vorige Skylux ook al zo, toch jammer dat ze dit zo hebben gelaten.

Op de kijker zit een 6x30 zoeker met kruisdraad van behoorlijke kwaliteit gemonteerd (even getest op een boom in de buurt) Op zich zeker een pluspunt want meestal is bij dit soort kleine kijkers een 5x24 zoeker bijgeleverd. Maar waarom is nou de zoekerhouder weer van plastic!!???

Bij temperatuursverschillen krimpt plastic en zet het uit, waardoor de zoeker dus niet exact uitgelijd blijft. Het toppunt is wel dat de stelschroeven om de zoeker te richten OOK VAN PLASTIC zijn. Dit heb ik nog nooit gezien!

Afbeelding

Over de optiek van de telescoop kan ik weinig zeggen, omdat ik hem niet

zal gaan testen (ik breng hem toch weer terug). Ik verwacht overigens dat het beeld goed zal zijn, zoals bij de vorige Skylux. De kijkerbuis zelf is weer helemaal van metaal en de grote dauwkap zit niet te strak om het objectief geklemd (wat bij de vorige versie nogal invloed had op het beeld) De zoeker zit ook niet zoals vorig jaar op de kijkerbuis geschroefd, maar je schuift de zoekerhouder in een uitsparing en zet het geheel vast. Ook van plastic... (geen zwaluwstaart overigens)

Afbeelding

De focusseerbuis is van plastic maar loopt wel soepel. Wat ik overigens erg opmerkelijk vond is dat het 20mm oculair bijna niet in de houder pastte, hij zat veel te strak erin! De andere twee pasten wel.

De bijgeleverde oculairen zijn alle Kellners (20mm, 12mm en 4mm) Ze lijken van goede kwaliteit te zijn. De plastic Barlow kan wat mij betreft meteen de prullenbak in.

De bijgeleverde software is het planetariumprogramma Cartes du Ciel. Niet spectaculair, want gratis te downloaden... Bovendien werkt de software niet op mijn Mac. Wel leuk: een kleine plastic (dit keer juist een pluspunt!) draaibare sterrenkaart.

Al met al een telescoop die niet aan mijn verwachtingen voldeet door het vele plastic, veel meer dan vorig jaar. In principe kun je voor 89 euro ook geen topper verwachten natuurlijk, maar de vorige versie was zijn geld dubbel en dwars waard, en bij deze heb ik dat gevoel niet. Het is geen slechte kijker, zeker de montering (en de optiek op zich waarschijnlijk ook) is prima. Voor 89 euro geen miskoop, maar ook zeker geen koopje.

Ik ben wel erg benieuwd naar de meningen van anderen over deze kijker.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.010

Re: Lidl 70/700 refractor

hmmm veel plastiek dus,

wel zie het misschien als een project

effe kijke

in eerste instantie was ik aan het denken om het plateau waar de montering op rust vol te gieten met een twee componenten lijm (je weet wel ,die metaal lijmen)

of kan je er een zuilte onder bouwen(mijn vixen staat nu al een heel jaar op een zelfbouw zuil)

wat de buis ring betreft ,tja die kan eruit,toch een vraagje ,is die zwaluwstaar ook van plastic?

wat de zoekerhouder betreft ,da's ook weer brute pech

overrigens wat de afstel schroeven betreft van de zoeker

dat die van plastic zijn (nylon om precies te zijn)is niet persé een slecht punt

ze voorkomen dat je de zoeker gaat beschadigen

Berichten: 34

Re: Lidl 70/700 refractor

kleinere oculairen hebben volgens mij wel een heel klein beeldveld... Zit zo'n piepklein gaatje in. Had ik bij mijn vorige scoop niet...

Verder hangt er de hele dag (eigenlijk week) al een dikke pak wolken boven zwolle. Dus waarnemen zit er volgens mij de eerste periode niet in...

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Re: Lidl 70/700 refractor

Skywatcher, de klemring is van plastic en het zwaluwgedeelte wat daar aan vast zit ook. De montering, dus ook het zwaluwstaartgedeelte daarop, is van metaal.

Als het nou een fantastisch lichtkanon zou zijn, zou ik me wel wagen aan een zuil, of andere verbeteringen. Deze kijker is me al die moeite niet echt waard...

Gebruikersavatar
Berichten: 331

Re: Lidl 70/700 refractor

Ik kan je met gerust hart zeggen (mijn etx-105 heeft ze ook) dat plastic (nylon) schroeven voor het vastzetten van de zoeker helemaal niet erg zijn, en als je een beetje voorzichtig bent met je scope ze ook zeker niet kapot gaan. :wink:

Berichten: 34

Re: Lidl 70/700 refractor

Aangezien het hier later in de avond nog opklaarde heb ik mijn 70/700 kijker toch nog even buiten neergezet.

Ik ben echt zeer tevreden. Eerst met het 20mm oculair het sterrenbeeld orion een beetje afgespeurd. Toen zag ik toch een mooie gloed om de orion nevel, weet niet hoe ik het precies moet omschrijven meer een soor t mist.

Later in de avond zag ik saturnus ook nog, daar was ik echt van onder de indruk. Met het 20mm oculair zag ik al duidelijk de ringen om de planeet. Heel scherp en mooi. Met de kleinere oculairen ging het helemaal perfect, toen zag ik ook duidelijk een maantje om de planeet. En nog duidelijker de ringen, ik zag ook nog 'ruimte' tussen de ringen en de planeet, dus echt heel scherp. Het was allemaal nog wel klein hoor, maar van de scherpte was ik echt onder de indruk.

Ik ga hem zeker niet terug brengen...

Gebruikersavatar
Berichten: 126

Re: Lidl 70/700 refractor

Goed om te horen dat de optiek van goede kwaliteit is! Ik denk dat je met deze kijker misschien de Cassini-scheiding in de ringen van Saturnus kan zien, als de atmosferische omstandigheden gunstig zijn. Heb je toevallig ook nog naar de Maan gekeken of was die tijdens het waarnemen al onder gegaan? Ik weet zeker dat ie er prachtig uitziet in deze telescoop.

Wat zijn jouw ervaringen met het statief en de montering? Ik heb ooit een dergelijke montering gereinigd en opnieuw ingevet waardoor hij zo soepel liep, dat ik gewoon de kijker kon richten door hem heel lichtjes een duwtje in de goede richting te geven, iets wat ik veel fijner vond dan om aan de flexi-handels te draaien.

Gebruikersavatar
Berichten: 84

Re: Lidl 70/700 refractor

Ik heb hem ook even bekeken. Ik heb er eentje gehad (2 jaar terug).

Er is nu behoorlijk bezuinigd op delen (plastic in plaats van alu)

De optiek kan ik niet beoordelen, maar de "oude" had heel behoorlijke lenzen. De kuststof focusser had hij toen ook al, maar die liep (na vervanging van het "vet") best goed.

Alleen veel ongewenste reflextie in de focusbuis, door die te matteren en de buis een kleinstukje in te korten los je dat op.

Ik denk dat het absoluut geen miskoop is.

Kijk eens hier:

http://www.qsl.net/dl1gsj/astronomy/astro/.../lidl/lidl.html

Veel nuttige informatie over de Skylux, wel de "oude".
Leon.



Clear, Dark Skies.............

Berichten: 34

Re: Lidl 70/700 refractor

Ik had gisteravond ook snel nog even met mijn webcam ge-experimenteerd.

Afbeelding

Ik had mijn webcam direct in de focusser gestopt, saturnus kreeg ik, ondanks dat, toch nog klein in beeld.

Gebruikersavatar
Berichten: 84

Re: Lidl 70/700 refractor

Direct in de focusser id een prima manier, doe ik ook altijd.

Maar je kan ook via het oculair fotograferen (Is wel kritischer)

Mooi shot trouwens, zeker als het even snel is gedaan........
Leon.



Clear, Dark Skies.............

Reageer