Springen naar inhoud

ionen en mineralen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

wimpy

    wimpy


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2009 - 08:58

Ten behove van een publicatie voor een brede doelgroep zou ik graag de juistheid van de onderstaande drie beschrijvingen gecontroleerd willen zien door deskundigen. Ikzelf ben dat niet. Ik vind het vooral lastig het precieze verschil aan te geven tussen mineralen en ionen. Kan iemand bevestigen of onderstaande omschrijvingen juist zijn. Veel dank alvast.

gedemineraliseerd water ● Water waaruit alle mineralen (niet-organische stoffen) zijn verwijderd.
Dat verwijderen kan gebeuren via een zogenoemde ionenwisselaar, een waterzuiveringssysteem dat ionen (dat zijn de losse elementen waaruit mineralen zijn opgebouwd) zodanig met elkaar combineert dat er mineraalvrij water ontstaat. Een andere zuiveringsmethode is de membraamfiltratie of omgekeerde osmose, waarbij water door hele dunne buisjes geperst wordt.
Gedemineraliseerd water wordt onder andere gebruikt in krachtcentrales om hogedrukstoom te produceren. Die stoom wordt weer als warmtebron gebruikt in de petrochemische en chemische industrie. Gedemineraliseerd water wordt ook veel gebruikt in laboratoria, onder andere om reageerbuisjes mee te spoelen. Doordat er geen mineralen meer aanwezig zijn, is er ook geen kalkaanslag (kalk of calcium is een mineraal). Daarom krijgen strijkijzers veelal ook een vulling met gedemineraliseerd water. Gedemineraliseerd water wordt ook "gedesioniseerd water" genoemd en verder nog "demiwater" en "deminwater".
Drinkwater is niet (volledig) gedemineraliseerd. Daardoor heeft het nog een bepaalde smaak, veroorzaakt dus door de aanwezige mineralen.

gedesioniseerd water (spreek uit: gedes-ioniseerd) ● Gedemineraliseerd water (zie hierboven).
"Gedesioniseerd" wil zeggen: ontdaan van ionen. Hiermee worden de losse elementen van mineralen bedoeld, die elektrisch geladen zijn, positief of negatief. Het mineraal keukenzout bestaat bijvoorbeeld uit de ionen "natrium" en "chloor". Natrium heeft hierbij een positieve elektrische lading en chloor een negatieve. De positieve en negatieve ladingen trekken elkaar aan als ze opgelost zijn in een waterige vloeistof. Dat wordt ook uitgedrukt door het woord "ion" zelf, dat afgeleid is van het Griekse werkwoord "ienai", dat "gaan" betekent.

gedestilleerd water ● Puur water, zuivere H2O, verkregen via de methode van verdamping en condensatie.
Het verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water is het volgende: bij gedemineraliseerd water zijn alleen de mineralen uit het water gehaald; bij gedestilleerd water is alles wat geen water is eruitgehaald, dus niet alleen de niet-organische stoffen (mineralen) maar ook de organische stoffen (bijvoorbeeld gewasbestrijdingsmiddelen, pesticiden). Destilleren gebeurt door het aan de kook brengen van water. Vervolgens wordt de stoom (de verdamping) van het kokende water opgevangen. Als die later weer afkoelt (dat is de condensatie), ontstaat er weer water, gedestilleerd water, dat echter vaak toch nog kleine sporen van organisch en anorganisch materiaal bevat; dus helemaal puur is gedestilleerd water ook niet. Het woord "gedestilleerd" wordt ook als "gedistilleerd" gespeld.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures