[scheikunde] bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 3
bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
Voor mijn profielwerkstuk vergelijk ik voedingsmiddelen zonder 'ik-kies-bewustkeurmerk' met vergelijkbare voedingsmiddelen met het keurmerk. Hiervoor zou ik graag het zoutgehalte van de voedingsmiddelen willen bepalen.
Hoe moet ik dit aanpakken?
Hoe moet ik dit aanpakken?
-
- Berichten: 873
Re: bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
Ik weet niet wat voor mogelijkheden je hebt maar titreren is wel het minste.
Zout (NaCl) lost op in water dus dat is al een heel groot voordeel.
Een bepaalde hoeveelheid van je voedingsmiddelen mengen met ruime hoeveelheid water. De hoeveelheid is afhankelijk van het zoutgehalte.
Goed mengen en dan titreren met AgNO3 oplossing. Gebruik een indicator om het omslagpunt vast te stellen.
Ik neem aan dat je zelf de reactievergelijkingen kunt opstellen.
En je moet een beetje 'tussen de regels' in- en aanvullen.
Zout (NaCl) lost op in water dus dat is al een heel groot voordeel.
Een bepaalde hoeveelheid van je voedingsmiddelen mengen met ruime hoeveelheid water. De hoeveelheid is afhankelijk van het zoutgehalte.
Goed mengen en dan titreren met AgNO3 oplossing. Gebruik een indicator om het omslagpunt vast te stellen.
Ik neem aan dat je zelf de reactievergelijkingen kunt opstellen.
En je moet een beetje 'tussen de regels' in- en aanvullen.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
verder moet je ook kijken naar de concentraties van zowel je monster als je zilvernitraat oplossing.
p.s. ik ken een bepaalde worst met het ik kies bewust logo dat erg veel zout bevat.
hoezo ik kies bewust... 8-[
p.s. ik ken een bepaalde worst met het ik kies bewust logo dat erg veel zout bevat.
hoezo ik kies bewust... 8-[
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Berichten: 1
Re: bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
hoi,
zou iemand ons kunnen helpen met de bepaling van de hoeveelheid Zilvernitraat die we nodig hebben voor bijv. 100 gram chips.
Gr
zou iemand ons kunnen helpen met de bepaling van de hoeveelheid Zilvernitraat die we nodig hebben voor bijv. 100 gram chips.
Gr
- Moderator
- Berichten: 51.265
Re: bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
kun je de bijbehorende reactievergelijking opstellen?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: bepaling van het zoutgehalte in voedingsmiddelen
Kijk op de ingrediëntendeclaratie van de chips. Daar staat in ieder geval het gehalte natrium, doe dat keer 2,5 en je hebt richtwaarde voor je zout gehalte.
Stel de reactie schema op voor zilvernitraat met natrium chloride.
Als je die weet, hoeveel mol chloride heb je dan aanwezig in je monster (10, 25, 1000g maakt weinig uit), en je weet ongeveer in welke richting je moet zitten met je zilver.
Op die manier weet jij of je in een reële waarde zit en niet zeg 10x te weinig of teveel.
Stel de reactie schema op voor zilvernitraat met natrium chloride.
Als je die weet, hoeveel mol chloride heb je dan aanwezig in je monster (10, 25, 1000g maakt weinig uit), en je weet ongeveer in welke richting je moet zitten met je zilver.
Op die manier weet jij of je in een reële waarde zit en niet zeg 10x te weinig of teveel.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates